Witam,
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takich operacji ? Mam trochę roboty przy kilku autach i kusi mnie żeby pewne miejsca wypiaskować. Kto używał piaskarki ten wie ile syfu generuje ten proces i w jakim zasięgu ten syf się roznosi. Przyszło mi do głowy aby kupić jakiś wydajny wentylator, zmontować filtr cyklonowy i używać go przy piaskowaniu w taki sposób że rurę odciągową przykładałbym w pobliżu piaskowanego elementu, blisko miejsca piaskowania. Ziarna odbite ze znacznie mniejszą energią kinetyczną teoretycznie powinny poddać się i zostać wciągnięte przez rurę odciągową. Tyle teorii czy ktoś próbował czegoś takiego ? Jakiego rodzaju i jakiej mocy wentylator wybrać do odciągu aby ten był skuteczny ?
Pozdrawiam
Piaskowanie z odciągiem miejscowym
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
...i za to lubię to forum. Klikam "Pomógł". Może ktoś coś podpowie jaki wentylator najlepiej nadaje się na odciąg ? Przydałby mi się taki uniwersalny wentylator który mógłbym w razie potrzeby podpiąć do komory do piaskowania, wykorzystać do piaskowania bezpyłowego czy jako odciąg w czasie spawania albo np do przewietrzenia pomieszczenia przy malowaniu pistoletem itp. idealnie by było gdyby mógł też w przyszłości wytwarzać podciśnienie dla stołu podciśnieniowego. Myślałem o czymś w tym stylu:
tylko nie wiem w jakie moce celować. Najchętniej kupiłbym coś 2-3 KW ale takich mało na aukcjach albo drogie. Te tanie to zabaweczki po 300W.
Pozdrawiam

tylko nie wiem w jakie moce celować. Najchętniej kupiłbym coś 2-3 KW ale takich mało na aukcjach albo drogie. Te tanie to zabaweczki po 300W.
Pozdrawiam