Piaskowanie. Od czego zacząć?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 9
Chcę zabrać się za piaskowanie w kabinie/ lub pomieszczeniu. Nie wiem na jaki się kompresor zdecydować, śrubowy czy tłokowy tak do 5-6 tyś zł. jedynym znacznym ograniczeniem dla mnie jest napięcie a w zasadzie moc silnika nie może być wiecej jak 5,5-6,5 kW bo instalacja puści max 11 ale bezpiecznie będzie przy wskazanych wczesniej parametrach. (instalacja trójfazowa) zmiana warunków przyłącza trwa 6 mc. wiec czasowo mi się to nie opłaca
Jaki kompresor śrubowy czy tłokowy? jeśli tłokowy to będę musiał dorobić do niego obudowę żeby sąsiedzi nie narzekali że się tłukę. jakie ścierniwo? piasek zwykły może być ale wolałbym korund, miedź, szkło. Chcę żeby to szybko szło.
dysza z weglika lub ceramiki. Chcę piaskować metale, aluminium, szkło, kowalstwo artystyczne.
Na co zwrócić uwagę? Chcę to traktować jako dodatkowe źródło zarobku, potem jeszcze malowanie, obróbka wibracyjna małych elementów.
Jeśli chodzi o felgi alu to jaki kwas potrzebny jest do usuwania farby? jak naprawić np. rysy, wżery, obtarcia?
Jaki kompresor śrubowy czy tłokowy? jeśli tłokowy to będę musiał dorobić do niego obudowę żeby sąsiedzi nie narzekali że się tłukę. jakie ścierniwo? piasek zwykły może być ale wolałbym korund, miedź, szkło. Chcę żeby to szybko szło.
dysza z weglika lub ceramiki. Chcę piaskować metale, aluminium, szkło, kowalstwo artystyczne.
Na co zwrócić uwagę? Chcę to traktować jako dodatkowe źródło zarobku, potem jeszcze malowanie, obróbka wibracyjna małych elementów.
Jeśli chodzi o felgi alu to jaki kwas potrzebny jest do usuwania farby? jak naprawić np. rysy, wżery, obtarcia?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 9
no dobra a jaki byłby dobry kompresor? WAN AW? czy coś innego? Znalazłem kilka WAN'ów w dobrej cenie używki tak od 1200-3500 zł z 3 tłokami. Mimo to będę musiał zrobić obudowę żeby nie było słychać...Uciążliwość dla środowiska sąsiadów jest dla mnie ważna. Zbiornik dodatkowy 500L starczy? czy 1000L? Jak sprawa wygląda z UDT?
Piaskarka jaka? kilka znalazłem ARP600 czy na początku coś mniejszego taką z Bass Polska 120L?
Znalazłem już sposób na ściągnięcie powłoki z felg alu...i jest to chemia płyn alkaiczny podgrzewany do 80 st C. i wtedy schodzi cała powłoka. Poza tym co jest potrzebne do spawania aluminium? jak się napawa? czy do toczenia felga nie musi być prosta? mi się wydaje że tak.
Na felgach się nie dorobię ale na piaskowaniu innych elementów owszem. Chcę to traktować jako dodatkowe źródło zarobku, pracuję na etacie.
Piaskarka jaka? kilka znalazłem ARP600 czy na początku coś mniejszego taką z Bass Polska 120L?
Znalazłem już sposób na ściągnięcie powłoki z felg alu...i jest to chemia płyn alkaiczny podgrzewany do 80 st C. i wtedy schodzi cała powłoka. Poza tym co jest potrzebne do spawania aluminium? jak się napawa? czy do toczenia felga nie musi być prosta? mi się wydaje że tak.
Na felgach się nie dorobię ale na piaskowaniu innych elementów owszem. Chcę to traktować jako dodatkowe źródło zarobku, pracuję na etacie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6