PCV Spienione
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
PCV Spienione
Witam. Panowie jakie stosujecie parametry frezowania do pcv spienionego? jakie prędkości wrzeciona i posuwu? Frezy z jakich korzystam do tego materiału to 2mm jedno i dwu piórowe.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam.
Ostatnio frezowalem takie tworzywo.
Poniewaz frezuje tworzywo w malych ilosciach, uzywam uniwersalnych frezow do stali.
Jechalem frezem D4 mm, 3 piora, F2000 mm/min, glebokosc 3-4 mm, pelna srednica S9000.
Powierzchnia bardzo ladna, i na pewno mozna 3 razy szybszym posuwem to robic, ale mnie sie nie spieszylo ;-P
Ostatnio frezowalem takie tworzywo.
Poniewaz frezuje tworzywo w malych ilosciach, uzywam uniwersalnych frezow do stali.
Jechalem frezem D4 mm, 3 piora, F2000 mm/min, glebokosc 3-4 mm, pelna srednica S9000.
Powierzchnia bardzo ladna, i na pewno mozna 3 razy szybszym posuwem to robic, ale mnie sie nie spieszylo ;-P
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Posów 600mm/min (puki co i tak max mogę 750mm/min); obroty 12000; frez dwupiórowy HSS (ostry) [testowałem średnicę 1,5mm; 2mm; 3mm]. Pcv 5mm ciąłem za jednym zamachem lecz posów ustawiony na 460mm/min.
Wszystko tnie ładnie i wiórki "kokosowe" nie stapiają się na frezie jak mniejsze drobinki
Teraz tylko ochonić wałki przed wiórami - na początek "dust shoe" domontuję
Wszystko tnie ładnie i wiórki "kokosowe" nie stapiają się na frezie jak mniejsze drobinki

Teraz tylko ochonić wałki przed wiórami - na początek "dust shoe" domontuję