Pasowanie luźne/mieszane/ciasne

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
piotrekdoro
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Pasowanie luźne/mieszane/ciasne

Post napisał: piotrekdoro » 18 kwie 2015, 13:19

Witam, mam kilka pytań odnośnie oznaczeń pasowań i ich rodzajów. Poniżej przedstawię co wiem i co wydaje mi się być prawdziwe. Proszę o poprawienie mnie tam gdzie popełnię błędy i o krótkie wyjaśnienie.

Z tego co zrozumiałem z materiałów rozsianych po internecie pasowanie może być luźne, mieszane lub ciasne oraz może być wykonane wg zasady stałego otworu lub stałego wałka. Pasowanie luźne oznaczane jest literami A-H (a-h), mieszane od J lub JS (proszę o klaryfikację) do N (j/js-n), a ciasne P-ZC (p-zc). Ponadto jeśli mamy następujące zapisy, powiedzmy H9/f6 oraz P7/h11, albo jakikolwiek inny to zawsze musi wystąpić w nim litera H lub h bo to po niej rozpoznajemy rodzaj pasowania. Jeśli w zapisie występuje H to jest to pasowanie wg zasady stałego otworu, a jeśli h to wg stałego wałka. Oznacza to, że:
H9/f6 jest pasowaniem wg stałego otworu, skoro zostało to ustalone to teraz patrzymy się na oznaczenie za "/", f znajduje się we wcześniej wypisanym przedziale a-h więc jest to pasowanie luźne, natomiast P7/h11 jest pasowaniem ciasnym wg stałego wałka bo P jest w przedziale P-ZC. Pozostaje tylko kwestia pasowań typu H9/h8, one mogą być chyba traktowane zarówno jako pasowania wg stałego otworu jak i wg stałego wałka, na dodatek są to pasowania luźne bo jeśli potraktujemy je jako pasowania wg stałego otworu o czym przesądza obecność H9 to patrzymy się na wypisane wcześniej przedziały i okazuje się, że "to drugie oznaczenie", które tak jak w poprzednich przypadkach decyduje o tym czy pasowanie jest ciasne/mieszane/luźne to h6, które mieści się w przedziale a-h, który to przedział jest dla pasowania luźnego. Jeśli potraktujemy pasowanie H9/h8 jako pasowania wg stałego wałka (o czym decyduje tym razem h8) to H9, które w tym przypadku determinuje czy pasowanie jest luźne/mieszane/ciasne mieści się w przedziale A-H więc jest to również pasowanie luźne.

Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo :mrgreen: , z góry dziękuję za szybką pomoc.

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 18 kwie 2015, 14:01

namieszałeś mocno.

Gdzie ty spotkałeś się z pasowaniem P7/h11? Każde pasowanie wałka i otworu charakteryzuje różnica ich rzeczywistych wymiarów. Dlatego występują tablice, w których masz wyszczególnione, jak tolerowany wałek (w której klasie) występuje z jakim otworem, żeby zasada była spełniona. Czasem to nie jest stosowane, np. jeśli stosujesz ciągniony pręt na wpust, a chcesz ten wpust mieć luźny, no ale P7 w otworze prz h11 tolerancji wałka? Chcesz otwór rozwiercić specjalnym rozwiertakiem, żeby wtyknąć tam surowego pręta?

Ot do czego prowadzi teoria, gdy się jej nie rozumie!

A tak nawiasem mówiąc pasowanie H/h można zaliczyć do obu grup (na zasadzie stałego wałka i otworu) i jest to w zasadzie pasowanie luźne, bo oba elementy tolerujemy w głąb materiału (tolerancja h i H zaczyna się od zera). W zasadzie, bo jest możliwe, że oba elementy będą miały zerową odchyłkę, a więc będą spełniały zarówno warunki pasowania luźnego (Pmax > Pmin ≥ 0 ) jak i ciasnego (0 ≥ Pmax > Pmin) no ale jak ktoś sobie wymyślił, że w obu wypadkach (raz Pmax, raz Pmin) może być nie tylko mniejsze, bądź większe, ale też równe zeru, to mamy taki bigos.

Więcej i jak to się liczy - http://www.prz.rzeszow.pl/ktwia/downloa ... tw.wal.pdf jak tak kochasz teorię.

http://www.pkm.edu.pl/index.php/toleran ... 1-00010335 - też obejrzyj. Pasowanie H/h jest w grupie luźnych.

Autor tematu
piotrekdoro

Post napisał: piotrekdoro » 18 kwie 2015, 15:10

Teorii raczej nie kocham, ale muszę się jej nauczyć. Szczerze mówiąc jestem laikiem i w rzeczywistości nie spotkałem się nigdy z żadnym pasowaniem. Jeśli dobrze rozumiem to w technice zwyczajowo używa się tylko pasowań zawartych w tabeli podanej w drugim linku, a pozostałych się zwyczajnie nie spotyka. Czy jeśli w moim poście zamieniłbym P7/h11 na P7/h6 a H9/f6 na H9/f8, czyli na wartości występujące w tabeli, to sam sposób sprawdzania czy pasowanie jest wg stałego wałka/otworu oraz czy jest luźne/ciasne/mieszane jest poprawny?
Jeśli chodzi o pasowanie H/h to chodziło mi właśnie o to co napisałeś chociaż nie wyraziłem się chyba zbyt jasno i namieszałem. Dziękuję za pomoc i tabele, głupio się przyznać, ale nie wiedziałem nawet, że takie istnieją.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 18 kwie 2015, 15:24

ciasne- dziewica.
mieszane- nowa kochanka, na początku ciasno po chwili luźno.
luźne- małżonka, po kilkunastu latach współżycia.

Sorry, nie mogłem się powstrzymać. :razz:
I don't like principles, I prefer prejudices

balbini
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: balbini » 18 kwie 2015, 15:29

piotrekdoro pisze:głupio się przyznać, ale nie wiedziałem nawet, że takie istnieją.
Tak jak pasowania i pomiary to nie dział rysunek techniczny!
lepiej tutaj:
https://www.cnc.info.pl/oprogramowanie- ... -vf113.htm

Autor tematu
piotrekdoro

Post napisał: piotrekdoro » 18 kwie 2015, 15:37

Jeśli pomyliłem działy to przepraszam, ten wydawał mi się najodpowiedniejszy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”