Z tego co zrozumiałem z materiałów rozsianych po internecie pasowanie może być luźne, mieszane lub ciasne oraz może być wykonane wg zasady stałego otworu lub stałego wałka. Pasowanie luźne oznaczane jest literami A-H (a-h), mieszane od J lub JS (proszę o klaryfikację) do N (j/js-n), a ciasne P-ZC (p-zc). Ponadto jeśli mamy następujące zapisy, powiedzmy H9/f6 oraz P7/h11, albo jakikolwiek inny to zawsze musi wystąpić w nim litera H lub h bo to po niej rozpoznajemy rodzaj pasowania. Jeśli w zapisie występuje H to jest to pasowanie wg zasady stałego otworu, a jeśli h to wg stałego wałka. Oznacza to, że:
H9/f6 jest pasowaniem wg stałego otworu, skoro zostało to ustalone to teraz patrzymy się na oznaczenie za "/", f znajduje się we wcześniej wypisanym przedziale a-h więc jest to pasowanie luźne, natomiast P7/h11 jest pasowaniem ciasnym wg stałego wałka bo P jest w przedziale P-ZC. Pozostaje tylko kwestia pasowań typu H9/h8, one mogą być chyba traktowane zarówno jako pasowania wg stałego otworu jak i wg stałego wałka, na dodatek są to pasowania luźne bo jeśli potraktujemy je jako pasowania wg stałego otworu o czym przesądza obecność H9 to patrzymy się na wypisane wcześniej przedziały i okazuje się, że "to drugie oznaczenie", które tak jak w poprzednich przypadkach decyduje o tym czy pasowanie jest ciasne/mieszane/luźne to h6, które mieści się w przedziale a-h, który to przedział jest dla pasowania luźnego. Jeśli potraktujemy pasowanie H9/h8 jako pasowania wg stałego wałka (o czym decyduje tym razem h8) to H9, które w tym przypadku determinuje czy pasowanie jest luźne/mieszane/ciasne mieści się w przedziale A-H więc jest to również pasowanie luźne.
Mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo