Muszę dorobić dwa gniazda zaworowe (głowica ursus c360) - ktoś wcześniej roztoczył otwory na większy wymiar niż dostępne w sprzedaży gniazda

Zdobyłem walec z żeliwa na gniazda zaworowe
Tylko pytanie jakie pasowanie zastosować? Wiadomo że ciasne

dorobienie gniazda zaworowego
Montaż gniazd zaworowych z metali spiekowych
Uważać, aby montowany pierścień gniazda zaworu zawsze był montowany stroną promieniową skierowaną w dół. Gniazda zaworowe z metali spiekowych marki Kolbenschmidt dzięki promieniowi i „efektowi sprężystemu” materiału spiekowego nie wymagają płynnego azotu do ochłodzenia pierścieni gniazda zaworu i rozgrzania głowicy cylindra w celu wciśnięcia gniazda zaworowego w głowice cylindra. Pierścienie gniazda zaworu wbija się odpowiednim narzędziem w temperaturze pokojowej.
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... tHYnbkuAOr
Wojtek1980 pisze:Tylko pytanie jakie pasowanie zastosować? Wiadomo że ciasne tylko ile większe wykonać gniazdo od otworu. (znajomy tokarz - raczej praktyk niż toeretyk mowił że +0.03 wzgledem otworu?
Oczywiście chwyciłeś bazę na prowadnicy, a nie na środku gniazda?Wojtek1980 pisze:Przefrezowałem na 45st teraz tylko podocierać zawory
tzn frezowałem już ręcznie frezem kątowym 45st z dotoczym prowadnikiem do prowadnicy zaworu - czyli powinno być okPetroholic pisze: ↑20 mar 2021, 22:25Oczywiście chwyciłeś bazę na prowadnicy, a nie na środku gniazda?Wojtek1980 pisze:Przefrezowałem na 45st teraz tylko podocierać zawory