Sprawa ma się tak :
Wysłałem zapytanie do naszego forumowego sklepiku ale od kilku dni cisza (możliwe że spec od doboru ma urlop świąteczny ale przynajmniej ktoś mógłby o tym powiadomić) więc postanowiłem zasięgnąć pomocy szerszego grona.
Chce zaprojektować/skonstruować napęd na paskach HTD niestety mam problem z odszukaniem info. jakie siły potrafi przenieś pas bezkońcowy HTD5M szeroki na 15 lub 25mm ewentualnie HTD i pas 20mm bardzo proszę o takowe wytyczne lub o jakiś link gdzie znajdę konkretne informacje - zwykle trafiam tylko na ogólniki że paski HTD mogą przenosić nawet dziesiątki kilowatów i tysiące obrotów ale nic konkretnego.
Przedstawię tez mój problem nieco inaczej bo być może źle kombinuje z HTD
Przekładnia to napęd wrzeciona z silnika 2,2kW 15Nm 1450obr
Przekładna ma mieć 3 stopnie przełożenia - 1:1 1:2 2:1
odległość miedzy osiami 235mm
największe koło fi ok 120mm (mierząc jego największa średnicę) najmniejsze zaś fi 50 (mierząc w dnie wrębów)
Niestety pakiet kół nie może być zbyt wysoki stąd poszukiwanie wąskich a za razem wystarczająco wytrzymałych pasów.
Wstępny wybór padł na zestaw 5M i koła 36 oraz 72 zęby Pas zębaty 750-5M-25 z150
Taki zestaw po prostu ma szanse zmieścić się w urządzaniu a ty trafiam na info że 5M wytrzyma 650N/10mm ( wytrzymalosc-pasa-5m-htd-t6363.html )
Może powinienem wybrać inne paski?
Polecacie jakiś sklep z dobrymi cenami ?może być wysyłkowy ale i w obrębie śląska mogę podskoczyć do jakiegoś.
Wszelkie wsparcie mile widziane (może ktoś nie ma obliczeń ale organoleptycznie sprawdził w jakimś napędzie że np. jego pasek T2,5 szeroki na 15mm wytrzymuje spokojnie z silnikiem 10kw