Tak sobie pomyślałem, że kto się zna lepiej na wytrzymałości jak specjaliści od konstrukcji
Może ktoś ma w ogródku jakiś porządny parasol? Ja chcę swój zamontować na balkonie, więc jak zawieje to łeb urwie a nie tylko parasol.
Przejrzałem allegro, podstawy znalazłem na około 90kg balastu więc spoko nie poleci. Ale gorzej z samym parasolem, wszystkie wyglądają na takie co się złamią w pół od podmuchu wiatru. Znalazłem tylko jeden porządny IKEA LANGHOLMEN. Ale on wygląda jakby był zrobiony z drewna, a drewno z Ikea to wiadomo, no i nie chcę od nich już nic kupować.
Może ktoś ma inną sprawdzoną konstrukcję na sztormowy wiatr?
chcę swój zamontować na balkonie, więc jak zawieje to łeb urwie a nie tylko parasol.
Z tym trzeba uważać bo wiatr to potężna siła, u nas był śmiertelny wypadek z parasolem ogrodowym... https://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzen ... rowce.html
(ale gość miał niesamowitego pecha, gdyby jechał dalej pewnie nic by mu się nie przytrafiło... )
Mam taki parasol jak poniższy, jest solidnie zrobiony z aluminiowych profili, ma podstawę umożliwiającą wypełnienie wodą (ok. 50 kg) lub piaskiem (ok. 70 kg), ale jak widać na powyższym filmie to nie zabezpiecza przed porwaniem. Chyba tylko podstawa mocowana kotwami oparła by się sile wiatru, choć pewnie sama 3,5metrowa czasza(u mnie, ale są i 1,8m) i tak by nie przetrwała w całości choć może by się nie urwała. Ale można go łatwo i szybko złożyć, wtedy nawet duży wiatr mu nie straszny.. https://odix.pl/duzy-praktyczny-parasol ... p-488.html https://www.obi.pl/parasole-na-wysiegni ... /p/6397780
Podejrzewam, że musiałbyś mieć stalową konstrukcję czaszy(np profile zamknięte) by się przy silnym podmuchu nie połamały, no ale z kolei jej ciężar, i nie daje to żadnej gwarancji, że z kolei materiał pokrycia taki test wytrzyma...
A dlaczego nie markiza balkonowa ? Przecież to o wiele skuteczniej ochroni od słońca czy deszczu.
Niewiele to zmieni... Miałem kiedyś rozkładaną nad pergolą elektryczną 4-metrową markizę podobnie do tej (nie mam tu zdjęcia mojej), ale sięgała za końce krokwi...
Była tak samo podatna na wiatr jak parasol, choć rozkładane ramiona były o wiele potężniejsze niż w parasolu, musiałem je wiązać do konstrukcji pergoli albo składać..
Przy wymianie drewnianej konstrukcji pergoli na nową zlikwidowałem markizę, i założyłem dach z przezroczystego poliwęglanu, ale nie komorowego(bo w środek komór mimo uszczelnień włażą pająki i glony) tylko "fala"...
demontaż markizy i pergoli
nowa konstrukcja i dach z poliwęglanu
I mam święty spokój...
Ostatnio zmieniony 05 maja 2020, 12:33 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdybym miał balkon nad swoim to nie problem markizę pionową zamontować. Ale mam ogromny jak na warunki warszawskie odkryty balkon 2x5m. Z racji że jest wąski to taki 3m parasol niestety też odpada.
Markiza jest dobra gdy nie musi być duża i montujesz ją na własnym budynku. Inaczej jest problem z wiatrem i koszt, a w przypadku wspólnoty mieszkaniowej trzeba zdobyć pozwolenie. No i sam montaż czegoś bardzo ciężkiego do ocieplonej ściany nie jest raczej łatwy.
Przy moim rozmiarze to musiałbym dać za markizę przynajmniej z 10 tyś z tego co patrzyłem. Bo jeszcze powinna nieć napęd elektryczny żebym mógł ją złożyć automatycznie przy silnym wietrze. A ryzyko zawsze pozostaje....
Rozważam jeszcze rolety zewnętrzne, ponieważ tutaj nie o deszcz chodzi ale o słońce które mi robi piekarnik z sypialni o 7 rano (często odsypiam nocki).
Ale nie za bardzo wiem ile to kosztuje i właśnie obawiam się że też kilka tysięcy przy moich grubo ponad 10m3 oknach.
Wiesz co, podsunąłeś mi pewną ideę. Chyba mam pomysł na nowy produkt do samodzielnego montażu
I nie nie chodzi o panele słoneczne...
@RomanJ4
Ładnie się urządziłeś w drewnie. No ale z wiekiem kapitał się zbiera, ja na razie domu się nie dorobiłem hehe
A ten latający parasol to prawdopodobnie jakiś wielki bez otworu wentylacyjnego. W tych lepszych czubek nie jest szczelny dzięki czemu ciśnienie ucieka przy silnych podmuchach i w ograniczony sposób nim szarpie.