Parametry skrawania dla frezowania 5-osiowego
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Parametry skrawania dla frezowania 5-osiowego
Generalnie tak samo jakbyś na trzech osiach robił, z tym że bierz poprawkę na sztywność elementu bo na 5 osiach rzadko jest tak sztywno jak na 3.
Przyjmujesz Vc (często w katalogach narzędzi) zależne od materiału obrabianego oraz rodzaju narzędzia, ap i ae dobierasz wg. strategii obróbki które sobie przyjmiesz.
Przyjmujesz Vc (często w katalogach narzędzi) zależne od materiału obrabianego oraz rodzaju narzędzia, ap i ae dobierasz wg. strategii obróbki które sobie przyjmiesz.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Znalazłem wzór na efektywną prędkość skrawania w artykule naukowym dla frezów kulistych niby dla frezowania 5-osiowego, choć uwzględnia tylko kąt pochylenia narzędzia. Zastanawiam się czy nie powinien on uwzględniać kąta pochylenia i prowadzenia na raz.
http://www.mechanik.media.pl/pliki/do_p ... 07_419.pdf
Podstawiamy do tego wzoru za efektywną prędkość skrawania podstawiamy Vc z katalogu i z tego wyliczamy prędkość obrotową?
http://www.mechanik.media.pl/pliki/do_p ... 07_419.pdf
Podstawiamy do tego wzoru za efektywną prędkość skrawania podstawiamy Vc z katalogu i z tego wyliczamy prędkość obrotową?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Mastercam sam mi to przelicza i nie mam potrzeby zagłębiać się z te zależne parametry.
Jako wartości wejściowe przyjmuję te z katalogu, oczywiście zależne od typu obróbki, bo co innego wykańczające wierszowanie po 5 osiach, a co innego kopanie w pełnym materiale mimo iż może być to samo narzędzie.
Ten wzór to moim zdaniem czysto teoretyczne rozważania, nie znam nikogo kto by podobne nawet stosował.
Jako wartości wejściowe przyjmuję te z katalogu, oczywiście zależne od typu obróbki, bo co innego wykańczające wierszowanie po 5 osiach, a co innego kopanie w pełnym materiale mimo iż może być to samo narzędzie.
Ten wzór to moim zdaniem czysto teoretyczne rozważania, nie znam nikogo kto by podobne nawet stosował.