parametry dla redełkowania lub moletowania
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Radełkowałem różne wałki i różnymi moletkami i nigdy nie miałem z tym problemu. Obroty ustawiam na jak najmniejsze odciskam moletkę do obrabianego przedmiotu ,obserwuję jakość wygniecenia , a jak potrzebny mi dłuższy kawałek do moletowania to posuwem wzdłużnym jadę tyle ile trzeba. Początek i koniec moletowania odznaczam mini przecinakiem ( nożem) . Nie posiadam molety o nastawie do śr wałków więc krzyżowe moletowanie robię na stałym rozstawie krążków. Im moletka drobniejsza ( płytka) napis na krążku tym docisk lżejszy. A jak za duże obroty to( międli )nacięcia.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tu znajdziesz co nie coadam86-20 pisze:odwrotnie nie zakladam, poprostu szukam rady fachowców którzy mają w tym doświadczenie, nigdy wcześniej tego nie robiłem więc chciałem posłuchać wywodów na ten temat

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: parametry dla redełkowania lub moletowania
Radełkowanie "frezujące" można porównać do toczenia nożem krążkowym. Radełko nie ma fazek i tym się różni. Zrobiłem taki "model" i przez moment pracował, zanim się rozpadł. Aby użyć fabrycznej oprawki, należy pozbyć się około 8 tysięcy dla radełkowania krzyżowego, a dla pojedynczego nieco mniej.