palnik na propan-butan i sprężone powietrze?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
palnik na propan-butan i sprężone powietrze?
Witam
Czy jeśi kupując zwykły palnik propan+tlen, i do jego zasilenia użyję propan-butanu i sprężonego powietrza, to mam szansę wykonywac luty twarde?
Zależy mi na czymś ciut mocniejszym niż zwykły palnik na propan butan, a nie chcę się bawic w butle tlenowe i propanowe.
Pozdrawiam!
Czy jeśi kupując zwykły palnik propan+tlen, i do jego zasilenia użyję propan-butanu i sprężonego powietrza, to mam szansę wykonywac luty twarde?
Zależy mi na czymś ciut mocniejszym niż zwykły palnik na propan butan, a nie chcę się bawic w butle tlenowe i propanowe.
Pozdrawiam!
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Moim zdaniem nie ma za bardzo szans. Są palniki propan w wersjach turbo, może z takim spróbuj ? Wszystko zależy o tego co chcesz lutować. Palnikiem na sam propan polutujesz twardo rurki miedziane do 18mm szczelnie a do 22mm bez szczelności, oczywiście nie w każdej pozycji, ale da się, więc może wystarczy dla Ciebie ? Propan-tlen stosuje się na ogół dopiero do większych średnic lub trudnych pozycji
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
myslę że mogło by to ci się udac w butli mamy czysty tlen w powietrzu jest go tylko 21% lecz spręrzając powietrze teoretycznie powinny sie poprawić warunki spalania propanu-butanu napisz morze jakiego typu palnika chcialbyś urzyć i jakie elementy były by lutowane bo do lutowania małych elementów widziałem jak ktoś urzywał zwykłego palnika gazowego z dopalaczem
9takiego do lutowania rurek miedzianych) iudawało sie mu to.
9takiego do lutowania rurek miedzianych) iudawało sie mu to.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: palnik na propan-butan i sprężone powietrze?
Nie ma szansy - zawartośc tlenu w sprężonym powietrzu jest zbyt mała aby uzyskać odpowiednio wysoką temperaturę do lutu twardegoahabich pisze:Witam
Pozdrawiam!
Kup palnik "Turbo" i samym LPG dasz radę lutować nie duże elementy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kolego masz mylne zdaniejacek-1210 pisze:Moim zdaniem nie ma za bardzo szans. Są palniki propan w wersjach turbo, może z takim spróbuj ? Wszystko zależy o tego co chcesz lutować. Palnikiem na sam propan polutujesz twardo rurki miedziane do 18mm szczelnie a do 22mm bez szczelności, oczywiście nie w każdej pozycji, ale da się, więc może wystarczy dla Ciebie ? Propan-tlen stosuje się na ogół dopiero do większych średnic lub trudnych pozycji
Palnikiem na propan butan można lutować rurki miedziane do średnicy fi 28
oczywiście nie w zimie i nie w przewiewnych miejscach
Palnik tzw "Turbo" - lutuję juz od lat więc na pewno się da
-
rurki do 28 da się moim zdaniem, za przeproszeniem "posmarkać" a nie polutować gazoszczelnie. I trzeba mieć już pewne doświadczenie żeby to zrobić. Co do miejsc przewiewnych to nie narzekałbym zbytnio: proszę spróbować polutować w 100% gazoszczelnie rurkę 22 w mieszkaniu pod sufitemARGUS pisze:Kolego masz mylne zdaniejacek-1210 pisze:Moim zdaniem nie ma za bardzo szans. Są palniki propan w wersjach turbo, może z takim spróbuj ? Wszystko zależy o tego co chcesz lutować. Palnikiem na sam propan polutujesz twardo rurki miedziane do 18mm szczelnie a do 22mm bez szczelności, oczywiście nie w każdej pozycji, ale da się, więc może wystarczy dla Ciebie ? Propan-tlen stosuje się na ogół dopiero do większych średnic lub trudnych pozycji
Palnikiem na propan butan można lutować rurki miedziane do średnicy fi 28
oczywiście nie w zimie i nie w przewiewnych miejscach
Palnik tzw "Turbo" - lutuję juz od lat więc na pewno się da

A co do pomysłu pompowania sprężonego powietrza do palinka propan-tlen, to moim zdaniem tlenu do płomienia nie będzie więcej dostarczane niż w palniku turbo, za to prędkość wypływu gazów będzie zbyt duża i spalanie będzie mniej efektywne niż w turbopalniku gdzie jest dodatkowe zawirowanie celem lepszego spalania
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Może taki secik. Nie duży, nie ciężki, a na propan i tlen. Ale jak nie chcesz targać butli z tlenem to będziesz targał kompresor.
http://allegro.pl/zestaw-do-lutowania-m ... 80336.html
http://allegro.pl/zestaw-do-lutowania-m ... 80336.html
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
- Posty w temacie: 1
Ja miałem podobny dylemat z palnikiem i robiłem próby zastąpienia pojemnika z tlenem poprzez sprężone powietrze podawane ze sprężarki poprzez reduktor, niestety nic dobrego.
Po pierwsze nie mogłem uregulować płomienia tak jak na mieszance z tlenem,
Po drugie temperatura pewnie na palniku była niższa, nagrzewanie przedmiotu trwało dłużej,jedyne to używałem do podgrzania śrub trudno odkręcających się,
Propan nie jest drogi ale pojemnik z tlenem to prawie 100 zł . I to nie wszędzie można kupić z gwintem lewym na szyjce. Ja mam taki sprzęt.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... g6eddN0Mjg
Po pierwsze nie mogłem uregulować płomienia tak jak na mieszance z tlenem,
Po drugie temperatura pewnie na palniku była niższa, nagrzewanie przedmiotu trwało dłużej,jedyne to używałem do podgrzania śrub trudno odkręcających się,
Propan nie jest drogi ale pojemnik z tlenem to prawie 100 zł . I to nie wszędzie można kupić z gwintem lewym na szyjce. Ja mam taki sprzęt.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... g6eddN0Mjg