palnik na propan-butan i sprężone powietrze?

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
ahabich
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

palnik na propan-butan i sprężone powietrze?

Post napisał: ahabich » 17 lip 2011, 16:58

Witam
Czy jeśi kupując zwykły palnik propan+tlen, i do jego zasilenia użyję propan-butanu i sprężonego powietrza, to mam szansę wykonywac luty twarde?
Zależy mi na czymś ciut mocniejszym niż zwykły palnik na propan butan, a nie chcę się bawic w butle tlenowe i propanowe.

Pozdrawiam!

Tagi:

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jacek-1210 » 17 lip 2011, 17:39

Moim zdaniem nie ma za bardzo szans. Są palniki propan w wersjach turbo, może z takim spróbuj ? Wszystko zależy o tego co chcesz lutować. Palnikiem na sam propan polutujesz twardo rurki miedziane do 18mm szczelnie a do 22mm bez szczelności, oczywiście nie w każdej pozycji, ale da się, więc może wystarczy dla Ciebie ? Propan-tlen stosuje się na ogół dopiero do większych średnic lub trudnych pozycji
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

kubaspec
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kubaspec » 17 lip 2011, 17:41

myslę że mogło by to ci się udac w butli mamy czysty tlen w powietrzu jest go tylko 21% lecz spręrzając powietrze teoretycznie powinny sie poprawić warunki spalania propanu-butanu napisz morze jakiego typu palnika chcialbyś urzyć i jakie elementy były by lutowane bo do lutowania małych elementów widziałem jak ktoś urzywał zwykłego palnika gazowego z dopalaczem
9takiego do lutowania rurek miedzianych) iudawało sie mu to.

Autor tematu
ahabich

Post napisał: ahabich » 17 lip 2011, 17:57

Witam
Palniczka nie chce uzyc do lutowania rur, ale ogólnie, do lutowania twardego.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: palnik na propan-butan i sprężone powietrze?

Post napisał: ARGUS » 17 lip 2011, 19:10

ahabich pisze:Witam
Czy jeśi kupując zwykły palnik propan+tlen, i do jego zasilenia użyję propan-butanu i sprężonego powietrza, to mam szansę wykonywac luty twarde?
Zależy mi na czymś ciut mocniejszym niż zwykły palnik na propan butan, a nie chcę się bawic w butle tlenowe i propanowe.

Pozdrawiam!
Nie ma szansy - zawartośc tlenu w sprężonym powietrzu jest zbyt mała aby uzyskać odpowiednio wysoką temperaturę do lutu twardego
Kup palnik "Turbo" i samym LPG dasz radę lutować nie duże elementy

spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: spawacz21 » 17 lip 2011, 19:12

Tak działa palnik turbo. Mam identyczny i działa fajnie. Da radę podgrzać pręt żebrowany fi 10mm do czerwoności.

Dysza mosiężna 22 mm
Ostatnio zmieniony 17 lip 2011, 19:14 przez spawacz21, łącznie zmieniany 1 raz.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ARGUS » 17 lip 2011, 19:13

jacek-1210 pisze:Moim zdaniem nie ma za bardzo szans. Są palniki propan w wersjach turbo, może z takim spróbuj ? Wszystko zależy o tego co chcesz lutować. Palnikiem na sam propan polutujesz twardo rurki miedziane do 18mm szczelnie a do 22mm bez szczelności, oczywiście nie w każdej pozycji, ale da się, więc może wystarczy dla Ciebie ? Propan-tlen stosuje się na ogół dopiero do większych średnic lub trudnych pozycji
Kolego masz mylne zdanie
Palnikiem na propan butan można lutować rurki miedziane do średnicy fi 28
oczywiście nie w zimie i nie w przewiewnych miejscach
Palnik tzw "Turbo" - lutuję juz od lat więc na pewno się da

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 17 lip 2011, 19:37

ARGUS pisze:
jacek-1210 pisze:Moim zdaniem nie ma za bardzo szans. Są palniki propan w wersjach turbo, może z takim spróbuj ? Wszystko zależy o tego co chcesz lutować. Palnikiem na sam propan polutujesz twardo rurki miedziane do 18mm szczelnie a do 22mm bez szczelności, oczywiście nie w każdej pozycji, ale da się, więc może wystarczy dla Ciebie ? Propan-tlen stosuje się na ogół dopiero do większych średnic lub trudnych pozycji
Kolego masz mylne zdanie
Palnikiem na propan butan można lutować rurki miedziane do średnicy fi 28
oczywiście nie w zimie i nie w przewiewnych miejscach
Palnik tzw "Turbo" - lutuję juz od lat więc na pewno się da
rurki do 28 da się moim zdaniem, za przeproszeniem "posmarkać" a nie polutować gazoszczelnie. I trzeba mieć już pewne doświadczenie żeby to zrobić. Co do miejsc przewiewnych to nie narzekałbym zbytnio: proszę spróbować polutować w 100% gazoszczelnie rurkę 22 w mieszkaniu pod sufitem :mrgreen: Ja już mam za sobą takie doświadczenie: nie pomogły ani wiatraki ani odkurzacz który pompował powietrze pod sufit. W efekcie miałem polutowaną złączkę która niestety w 100% gazoszczelna nie była, plus ok. ćwierć m2 odpalonego gipsu z sufitu :smile: . Niestety, palnik migiem wypala tlen z przestrzeni między sufitem a górnym poziomem drzwi i grzeje ale nie za bardzo lutuje :neutral:
A co do pomysłu pompowania sprężonego powietrza do palinka propan-tlen, to moim zdaniem tlenu do płomienia nie będzie więcej dostarczane niż w palniku turbo, za to prędkość wypływu gazów będzie zbyt duża i spalanie będzie mniej efektywne niż w turbopalniku gdzie jest dodatkowe zawirowanie celem lepszego spalania
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

spawacz21

Post napisał: spawacz21 » 17 lip 2011, 19:47

Może taki secik. Nie duży, nie ciężki, a na propan i tlen. Ale jak nie chcesz targać butli z tlenem to będziesz targał kompresor.

http://allegro.pl/zestaw-do-lutowania-m ... 80336.html
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rynio_di » 17 lip 2011, 20:23

Ja miałem podobny dylemat z palnikiem i robiłem próby zastąpienia pojemnika z tlenem poprzez sprężone powietrze podawane ze sprężarki poprzez reduktor, niestety nic dobrego.
Po pierwsze nie mogłem uregulować płomienia tak jak na mieszance z tlenem,
Po drugie temperatura pewnie na palniku była niższa, nagrzewanie przedmiotu trwało dłużej,jedyne to używałem do podgrzania śrub trudno odkręcających się,
Propan nie jest drogi ale pojemnik z tlenem to prawie 100 zł . I to nie wszędzie można kupić z gwintem lewym na szyjce. Ja mam taki sprzęt.
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... g6eddN0Mjg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”