Palnik maszynowy
Dobór palnika maszynowego
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Palnik maszynowy
Witam,
Czy ten palnik nadaje się do przecinarki plazmowej DEDRA cut40?
https://www.bazarek.pl/produkt/9232328/ ... 6metr.html
Zapewne na forum już gdzies było , ale czy ten palnik jest coś wart, czy lepeij kupić coś drozszego.
(ciecie blachy do grubości 5mm, sporadycznie 10mm)
Pozdrawiam
Czy ten palnik nadaje się do przecinarki plazmowej DEDRA cut40?
https://www.bazarek.pl/produkt/9232328/ ... 6metr.html
Zapewne na forum już gdzies było , ale czy ten palnik jest coś wart, czy lepeij kupić coś drozszego.
(ciecie blachy do grubości 5mm, sporadycznie 10mm)
Pozdrawiam
-
Re: Palnik maszynowy
Nikt nie miał do czynienia z tym palnikiem?
Mam jeszcze pytanie , co to jest łuk pilotujący i czy to zależy od palnika czy zrodła plazmy?
Mam jeszcze pytanie , co to jest łuk pilotujący i czy to zależy od palnika czy zrodła plazmy?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
r955 pisze:Mam jeszcze pytanie , co to jest łuk pilotujący i czy to zależy od palnika czy zrodła plazmy?
1) http://www.pmax.pl/przecinarka-plazmowa/
2) https://www.icd.pl/poradnik/post/opis_ciecia_plazma
a to tylko przyklad z gugla, coś z intelektem czy po prostu leń ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
Znalazłem w internecie tylko nie zdażyłem wykasować (czytajc opis palnika zadalem pytanie na forum zamiast sprawdzic w google) . Sorki ze zasmiecilem forum.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Łuk pilotujący to cecha źródła plazmy lecz są stosowane różne typy zajarzania łuku pilotującego np. przez HF lub tz. Blow-Up przez co palnik też musi być odpowiednio dobrany.
-
Witam,
Zauwazyłem że są na allegro w sprzedaży palniki plazmowe maszynowe bez luku pilotujacego.
Jak w takim układzie działa plazma, THC, widział ktos moze jakiś filmik jak działa taka plazma?
Pozdrawiam.
Zauwazyłem że są na allegro w sprzedaży palniki plazmowe maszynowe bez luku pilotujacego.
Jak w takim układzie działa plazma, THC, widział ktos moze jakiś filmik jak działa taka plazma?
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Plazma działa tak samo. Różnica jest w budowie palnika. W skrócie palnik do plazmy bez Hf ma zwartą dyszę z elektrodą a chwili odpalenia przepływ powietrza odrywa elektrodę od dyszy powodując odpalenie łuku pilota a w palniku do plazmy z HF dysza i elektroda są od siebie odsunięte (odizolowane) na pewną odległość a zapłon wywołuje iskra z HF to tak w dużym skrócie. Jednym słowem palnik do plazmy bez HF nie nadaję się do plazmy z HF i odwrotnie. THC w jednym i drugim przypadku działa tak samo a sposób odpalania palnika nie ma znaczenia bo mierzona jest wartość napięcia podczas cięcia po odpaleniu łuku głównego mierzy napięcie i ustawia żądaną wysokość palnika. Przykład jeśli blachę grubości 4mm tniemy 3mm nad nią a zmierzone napięcie podczas cięcia wynosi 150V wówczas w thc ustawiamy 150v jako napięcie bazowe dla tej wysokości cięcia. Każda plazma może mieć diametralnie inne wartości napięć przy cięciu tej samej grubości blachy i tej samej wysokości cięcia nad nią, więc się nie sugeruj żadnymi tabelkami bo w twoim przypadku podane wartości napięć mogą w ogóle się nie pokryć.