Palnik co i jak.

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
508172038
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 10

Palnik co i jak.

Post napisał: 508172038 » 16 cze 2012, 16:14

Witam dostałem po dziadku cały zestaw palników ( 3 sztuki) wraz z dyszami itd.
Do tego mam 3 butle Tlenową acetlenową i taką jak do kuchenki gazowej na propan butan.
Butle stały jakieś 6 lat nie używane już i puste chcę je sobie napełnić i wyremontować ten zestaw.
Co muszę zrobić
-nowe węże
-zegary do reduktorów
- napewno założenie bezpieczników na węże bo nie mam ich i tu moje pierwsze pytanie czy wybrać przypalnikowe czy takie na wąż i jak daleko od butli je założyć
- kupienie reduktora do propan butanu.

Spawać raczej tym nie będę głównie chodzi o przepalanie podgrzewanie.
Jakie gazy wybrać czy te palniki mogę używać do acetynelu i propanu mam 3 i wiem ze napewno były używane do tego i tego jak w tekim razie je rozróżnić.
I ile kosztuje orientacyjnie napełnienie takich butli. (40l)
Pozdrawiam.

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 16 cze 2012, 16:32

Każdy gaz w butli jest potencjalnie niebezpieczny, ale acetylen szczególnie.
Odradzam stanowczo jakiekolwiek zabawy i kombinacje "może się uda".
Znajdź kogoś kto się na tym zna, najlepiej zawodowego spawacza, albo idź na jakiś kurs.

.

Autor tematu
508172038

Post napisał: 508172038 » 16 cze 2012, 16:57

Dlatego zastanawiam się bad propanem do spawać raczej ja nie będę chyba ze ktoś odemnie z rodziny dlatego acetynel też się przyda ale raczej będę używał propan tlen do podgrzewania ale czy dam radę np przeciąć szynę kolejową takim zestawem??

Mam średnie gospodarstwo a używanie palnika nie jest mi takie obce.
Chodzi głównie o to jaki gaz wybrać.
Byłem u mnie w mieście w punkcie gdzie potencjalnie napełniają butle propanem i facet powiedział ze mają mieszankę propan butan ale to to samo. Czy mogę mu zaufać?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 16 cze 2012, 17:04

Propan i butan mają takie same wartości energetyczne i jest wszystko jedno który spalasz, albo w jakiej proporcji są pomieszane.
Natomiast inne są temperatury wrzenia i ciśnienia w butli.
Butan wrze w 0,5°C i jak się nietrudno domyślić w zimie jest cieczą a nie gazem.
Natomiast propan wrze w -45°C co stanowi sporą różnicę.
Przy 20°C w butli z propanem jest ciśnienia 8 barów, a butan daje tylko 1 bar.

.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Re: Palnik co i jak.

Post napisał: cnccad » 16 cze 2012, 23:57

508172038 pisze: Co muszę zrobić
-nowe węże
-zegary do reduktorów
- napewno założenie bezpieczników na węże bo nie mam ich i tu moje pierwsze pytanie czy wybrać przypalnikowe czy takie na wąż i jak daleko od butli je założyć
- kupienie reduktora do propan butanu.
1. Węże zawsze warto zmienić.
2. Zegar do reduktora - on nie rozwiąże bezpieczeństwa. Jaki to reduktor ...producent :?:
3. Bezpieczniki przypalnikowe na pewno zwiększą bezpieczeństwo , ale jak będziesz pracować na LPG to tendencja cofnięcia płomienia do palnika spada o 90%.
4. Czy to reduktor do propanu , czy do tlenu , niebezpieczeństwo jest takie samo. Jeżeli masz nie pewne reduktory , to oddaj je do serwisu. Nie naprawiaj ich samych a tym bardziej tlenowego.

z gazami nie ma problemu i niebezpieczeństwa jak się postępuje z rozsądkiem. Mniej czytania na google co to propan , co to butan a zdecydowanie więcej praktyki.
Palnik do acetylenu nie nadaje się do propanu , metanu ... Podstawowa różnica to dysza.
Ale ważne rzecz ... co to za palnik :?: smoczkowy , inżektorowy :?:
Producent i typ.

zestawem na propan ciężko pospawać. Każda spoina będzie jakimś "glutem" o niskiej wytrzymałości i wizualnym braku jakości. Grzanie stali w mieszance zdaje egzamin. Dobrze się utwardza stale drobnoziarniste propanem niż acetylenem. Stale z większą domieszką miedzi przy hartowaniu w wodzie super czarnieją. Acetylen raczej je zabarwia na granatowo i daje dużo węgla w strukturę stali.
Cięcie propanem jak i przebijanie jest proste. Nawet łatwiejsze od cięcia acetylenowego gdzie trzeba przy acetylenie uważać na miedź.
Koszt cięcia amatorskiego propanem , metanem czy mieszanką propan butan jest dużo mniejszy niż acetylenowego.
Acetylen po za tym podczas przegrzewania stali potrafi załamać płomień i skupić się temperaturą na dyszy a nie stali. Efekt tego jest taki że stal jest aż biała od niby temperatury ale tak naprawdę temperatura idzie w przeciwnym kierunku.
Metan ... tanią alternatywą dla dużych przedsiębiorstw. Minus i to poważny to taki że ten gaz w zimę trzeba podgrzewać a palnik "kicha" ze względu na wydostającą się z niego wodę.
propan-butan , propan też na to cierpi ale o 50% mniej. Dużym minusem propanu jest niszczenie dysz tnących niedzielnych wypełnionych wkładem mosiądzu na uszczelnieniu czołowym. Problemem jest tu wykruszanie się mosiądzu a spowodowane wyższą temperaturą na dyszy niż na uszczelnieniu stożkowym.
Ale ten problem dotyczy cięcia grubych stali. Stale poniżej 100mm nie mają tak dużego wpływu ciepła na dyszę.
Co ma wpływ ciepła na dyszę :?:
Metan , propan mają inne płomienie niż np. tetrene lub acetylen co też odbija się na żywotność dysz.
Parametry cięcia dla gazów-przykłady

Propan /50mm
Ciśnienie gazu palnego 0,5bar
Ciśnienie tlenu podtrzymującego 1,5bar
Ciśnienie tlenu tnącego 6bar
Szybkość cięcia 350mm/min

Podobnie ma się metan , tyle że ciśnienie tlenu tnącego zwiększa się do 6,bar.

Acetylen ma się dokładnie tak samo jak propan

Różnicę robią zużycia gazu
Propan 350l/h
Metan 375l/h
Acetylen 275l/h
Tetrene 325l/h

Tlen podtrzymujący dla propanu 1310l/h
Tlen podtrzymujący dla metanu 600l/h
Tlen podtrzymujący dla acetylenu 500l/h
Tlen podtrzymujący dla tetrenu 1140l/h

Tlen tnący dla propanu 5m³/h
Tlen tnący dla metanu 5,4…5,5m³/h
Tlen tnący dla acetylenu 5m³/h
Tlen tnący dla tetrenu 5m³/h

Taniej ( ale nie w Polsce ) kosztował by Cię zamiast acetylenu crylen. W Polsce jest drogim gazem i mało popularnym chodź jak byś go dał amatorowi to nie rozróżni acetylenu od crylenu w trakcie cięcia.
Spora ilość fachowców spawaczy od Google/Wikipedia nawet nie wie o jego istnieniu. Ale pewnie za chwilę lub jakiś czas pojawią się „fachowe” wypowiedzi pobrane z Google/Wikipedia.
Ogólnie , acetylen ma zamiennika czyli crylen. Ale nie warto się skupiać na tym gazie wogóle.
Podane wartości zużycia gazów są przybliżone.
Dużo zależy od sprzętu jakim będziesz dysponować.
Różnicę po między mieszanką propan-butan a samym propanem zauważysz głównie w cięciu zautomatyzowanym. Będzie widoczna na ciętej powieszchni.

Przede Wszystkim patrz bezpieczeństwa

Myślę że te podstawy powinny Ci wystarczyć.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
508172038

Post napisał: 508172038 » 17 cze 2012, 14:29

Witam.
A jakie są orientacyjne ceny nabicia takich butli.?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 17 cze 2012, 14:35

uuuu , tu Ci nie powiem.
Placę za całość. Ale mogę sprawdzić.
Propan - buran akurat to wiem ... za 11L płacę 49zł brutto.
A jeszcze w marcu płaciłem 41zł brutto.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
508172038

Post napisał: 508172038 » 21 cze 2012, 22:23

Witam dziś przywiozłem wszystko do siebie także mogłem posprawdzać co mam.
A wiec
Butle żółtą i niebieską na jednej i na drugiej wybite jest 12-05 czy to jest legalizacja butli i czy była ona do 2005r?? I na dwóch butlach widnieje znak linde na zaworach.
3 reduktory dwa do acetleny i jeden do tleny firmy PERUN Warszawa.
I dwa palniki jeden to
POMET-2 142A
a drugi
PERUN PU-212A z całym osprzętem i walizką

Któryś z tych palników był używany do propanu tylko nie wiem który bo nawet jak brałem to wszystko było podłączone do butli z propanem ale palnik był niestety ściągnięty.
Czy ten sprzęt jest dość dobry i bezpieczny??

spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: spawacz21 » 22 cze 2012, 15:25

Reduktory powinny być ok. Kup bezpieczniki przypalnikowe, nowe węże i cały osprzęt. Nie zaczynaj sam. Najpierw niech Ci to pokaże jakiś doświadczony spawacz lub palacz gazowy. Pamietaj, żeby przy zakładaniu całego osprzętu gazowego mmieć czyste, suche ręce.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Autor tematu
508172038

Post napisał: 508172038 » 22 cze 2012, 17:09

Czyli mam rozumieć że palniki się już nie nadają?
Z drugiej strony nie są ona takie stare a przedewszystkim na takie nie wyglądają.
Mają tylko lekko poparciałe uszczelki i myślałem żeby je wymienić a kiedyś na allegro widziałem taki zestaw uszczelek orginalnych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”