Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie trzech zagadnień /symboli/?
1. Symbol chropowatości, to jest chyba zbiorczy, w nawiasie podajemy wszystkie symbole /wartości/ chropowatości, które są wyszczególnione na rysunku, a ten pierwszy odnosi się do pozostałych, nieoznaczonych na rysunku powierzchni. Czy tak?
2. Co oznacza wymiar w takim owalu?
3. Symbol oznacza ścięcie naroża. Czy tak? czy w tym wrzuconym rysunku to jest fazka?
Oznaczenia rysunkowe
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Oznaczenia rysunkowe
To oznacza, że nieokreślone (niezwymiarowane hmmm) chropowatości na rysunku to Ra 6.3. Znak w nawiasie w tym wypadku oznacza, że są inne chropowatości. Można by te chropowatości w nawiasie zaznaczyć po kolei ale czasami jest to kłopotliwe bo przy tych chropowatościach mogą być uwagi i inne oznaczenia i wtedy wszystkie musiałbyś w nawiasie zawrzeć i zrobiło by się całe wypracowanie.
Nie wiem o jaki wymiar w owalu chodzi bo owalu nie widzę.
Nie wiem też co chodzi w 3 pytaniu
Nie wiem o jaki wymiar w owalu chodzi bo owalu nie widzę.
Nie wiem też co chodzi w 3 pytaniu
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Oznaczenia rysunkowe
Ad.1 - chropowatość oznaczona w prawy górnym rogu: wartość 6,3 oznacza chropowatość ogólną wg Ra (poznaj róznicę do Rz) ... definuje to niejako dostosowanie technologii obróbki. W nawiasie, jesli na rysunku występuja inne chropowatości niż to można je wypisać, ale czesto ich jest kilka i by nie zabierać miejsca wpisuje się "otwarty" znak jak to masz u siebie i oznaczy tyle że na rysunku istnija inne zdefiniowane chropowiatości
Ad.2 - wymiar w ramce - to wymiar kontrolny
Ad.3 - to nic innego jak stan krawędzi (akurat tu przedstawia tolerancję krawędzi) - nie mylić z fazowaniem krawędzi choć poniekąd może ja zastępować, warto szukać wyjasnienia w ISO 13 715 bo opisanie tego moglo by być zawiłe (tu jeszcze kwestia czy oznaczenie to odnosi się do ANSI czy do ISO).
Ad.2 - wymiar w ramce - to wymiar kontrolny
Ad.3 - to nic innego jak stan krawędzi (akurat tu przedstawia tolerancję krawędzi) - nie mylić z fazowaniem krawędzi choć poniekąd może ja zastępować, warto szukać wyjasnienia w ISO 13 715 bo opisanie tego moglo by być zawiłe (tu jeszcze kwestia czy oznaczenie to odnosi się do ANSI czy do ISO).