Witam.
Czasem na złomie można zdobyć spore kawałki wołków które są oznaczone kolorami, czy mógłby mi ktoś powiedzieć co te kolory oznaczają?
oznaczenia gatunków stali kolorami
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
-
Re: oznaczenia gatunków stali kolorami
Kolory oznaczają tylko tyle, że jeśli są to odpady pochodzące od jednego wytwórcy, w ramach jednego koloru mogą być w tym samym gatunku(bez określenia w jakim!).Adam Domański pisze:Czasem na złomie można zdobyć spore kawałki wołków które są oznaczone kolorami, czy mógłby mi ktoś powiedzieć co te kolory oznaczają?...
chodziło mi jaki kolor jaki gatunek stali.
Wytwórcy znaczą kolorami np końcówki prętów/czoło aby nie dochodziło do pomieszania gatunków w ramach jednego rozmiaru prętów na składowisku; czasami na życzenie zamawiającego stosują inne/różne kolory, aby u zamawiającego, na jego składowisku wyodrębnić dany gatunek i odróżnć od dostawy z innego żródła.
Niekiedy wyróżnia się pręty posiadające atest specjalnym kolorem.
Kolor nie jest przypisany do danego gatunku stali - to tylko umowne oznakowanie!.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
napisałem - u nas. Tego nie reguluje żadna norma, po prostu hurtownie stali same stosują te oznaczenia, żeby szybciej było widać (bez patrzenia na metkę) co za materiał w danym momencie i na który regał go odłożyć, czy z którego wziąć. Możesz jechać do jakiejś hurtowni, poprosić ich o schematy oznaczania, ale to będzie tylko ich wewnętrzna norma zakładowa.
-