I tu pojawił się pomysł użycia śruby TR 10x2, po odpowiednim przerobieniu suportu (część planu już w głowie mam) można taką śrubę przystosować. Pytanie tylko czy śruba będzie miała odpowiednią wytrzymałość?
W przekroju średnica rdzenia TR 12x2 wynosi około 8mm a TR10x2 około 7mm, różnica niby niewielka.
Jeśli chodzi o przeróbkę suportu dla śruby podłużnej mam zamiar od strony wrzeciona dorobić mocowanie i dodać łożysko kulkowe chroniące od sił promieniowych pochodzących z kardana. A od strony "korbki" śrubę na wcisk plus kołek osadzić w oryginalnym fragmencie osi- połączenie było by w miejscu pierścienia oporowego. Dodatkowo sam pierścień chciałbym ułożyskować na łożyskach oporowych- talerzykowych. Jeśli chodzi o śrubę poprzeczną to podobnie tylko bez łożyska kulkowego.
Co koledzy sądzą o tym pomyśle, ktoś wcześniej popełnił taką przeróbkę (na forum szukałem, nie znalazłem)? Jak z wytrzymałością samej śruby (będzie wykonana ze stali C45)? Czy pomysł połączenia śruby z oryginalnym fragmentem się sprawdzi?
Dodaje zdjęcie śruby (znalezione na forum)

Pozdrawiam Marek