OUS-1 dla laików

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

OUS 1 adaptacja kress-a

Post napisał: rena » 28 mar 2013, 18:47

Witam cały OUS TEAM - i na początku chciałem przywitać wszystkich ! Na forum jestem praktycznie od momentu jego powstania, chętnie tu zaglądam. Jednym z powodów (między innymi) jest kultura i wzajemny szacunek jaki panuje na tym forum, rzadko spotykana na innych grupach (no możne jeszcze userzy Linux) Po długich poszukiwaniach udało mi się nabyć maszynkę i jak to zwykle bywa na początek pytanko.

Obrazek

Obrazek

Maszynkę kupiłem bez tarczy i za bardzo nie wiem jak to zamocować i czy w ogóle ma to sens mając wolnego bezrobotnego kressa. Jak sami piszecie przezbrajanie maszynki bywa upierdliwe wiec taki szybki montaż i demontaż w 2 minutki.
Może koledzy coś podpowiedzą ?
pozd/AW

Tagi:

Awatar użytkownika

oswiecimskie
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 32

Post napisał: oswiecimskie » 28 mar 2013, 19:32

Co do obecnej konstrukcji to na pewno przy takim wysięgu ramienia z kolumny (odległości kress-a od kolumny) będą duże wibracje , będzie niszczyć frezy.
Musiały by być przynajmniej dwa punkty podparcia tej prowadnicy.
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Kontakt:

Post napisał: rena » 28 mar 2013, 20:02

Całkowicie się zgadzam z kolegą profil może być o połowę krótszy po prostu taki kawałek miałem i do foto przystawiłem, ale kolega wie, że chodzi o połączenie z kolumną bo obiecał poszukać rysuneczek - ale przymierzyć można wg uwagi

Obrazek

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: Zbych07 » 29 mar 2013, 08:40

rena pisze:Całkowicie się zgadzam z kolegą profil może być o połowę krótszy po prostu taki kawałek miałem i do foto przystawiłem, ale kolega wie, że chodzi o połączenie z kolumną bo obiecał poszukać rysuneczek - ale przymierzyć można wg uwagi

Witamy w ... OUS TEAM - ciekawe określenie, chyba ładniejsze niż Ous-Maniacy :grin:
Wszelkie pomysły i inspiracje zmniejszające upierdliwość przezbrajania OUSa są mile widziane.
Z obcinaniem profilu zbytnio bym się nie spieszył, na to zawsze jest czas.

Może lepszym rozwiązaniem ( myślę nad czymś takim ) byłoby dorobienie drugiej, solidnej kolumny przesuwanej i mocowanej do łoża ?
Mogłoby to stworzyć sporo nowych możliwości - coś np. na wzór tego :

Obrazek Obrazek

---> Link.

DTRka OUSa przewiduje założenie wrzeciona w pozycji poziomej na kolumnę w celu toczenia lekkich detali o dużej średnicy.
Niestety, oś wrzeciona przesunie się wtedy poza oś konika, druga kolumna mogłaby to zmienić.
Sztywne osadzenie belki na dwóch kolumnach nie stanowiłoby żadnego problemu.

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Kontakt:

Post napisał: rena » 29 mar 2013, 08:59

Może lepszym rozwiązaniem ( myślę nad czymś takim ) byłoby dorobienie drugiej, solidnej kolumny przesuwanej i mocowanej do łoża ?

W brew pozorom kolumna w OUS jest jak na rozmiar maszynki bardzo masywna chyba można mieć do niej zaufanie. Zrobienie drugiej podobnej to duże wyzwanie, chyba żeby kupić od innego modelu co graniczy praktycznie z cudem. Po wielu pozytywnych opiniach maszynka stała się niemalże kolekcjonerska, ogłoszeń o sprzedaży znalazłem kilka, które były aktualne kilkanaście minut sprzedawcy nawet nie odpowiadali na maila czekając jedynie na tel z propozycją najlepszej ceny!
Ta podtrzymka trochę jest bez sensu bo przy obniżaniu wrzeciona na kolumnie trzeba ją rozkręcać

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: BYDGOST » 29 mar 2013, 16:49

Zbych07 - ale podoba mi się ten trzypiętrowy stolik pod OUSa.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

oswiecimskie
Posty w temacie: 32

Post napisał: oswiecimskie » 30 mar 2013, 00:20

Może trochę zejdę z tematu ale : http://allegro.pl/frezarka-stolowa-ous- ... 64033.html ostatnio gościu kupił tę salezjankę za 2800PLN a teraz wystawił za 4300PLN.
Ciekawe czy znajdzie się taki co kupi;)
OUS-1 TSA-16 Mn-80a

Awatar użytkownika

panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 49

Post napisał: panzmiasta » 30 mar 2013, 09:26

rena pisze:
Ta podtrzymka trochę jest bez sensu bo przy obniżaniu wrzeciona na kolumnie trzeba ją rozkręcać

No tak , Zychowi raczej chodzi o jakość i precyzję obróbki . Nie koniecznie bez sensu jest wszystko to co na szybko oglądamy i nie rozumiemy idei .

Co do aukcji all a niech zarabiają jak najwięcej . Jest ktoś kto wystawia fya za 6000 to jest dopiero przegięcie . Te 2800 to już i tak było sporo za takie delikatne badziewko . Przykład ?
Te frezarkę narzędziową sąsiad kupił za 2200 zł , czytaj 1600zł ważyła + 600 zarobek złomiarza i wszyscy zadowoleni . Oczywiście maszyna sprawna i dokładna [ znam faceta który na niej pracował od lat 90tych kiedy została z Francji sprowadzona ] . Okazja ? Pewnie i tak - ale takimi okazjami mógłbym zapchać garaż i umrzeć z głodu bo na chleb juz bym nie miał .

PS : Zbych a myślałeś o dwóch kolumnach połączonych przegubem czytaj kręcąc jednym pokrętłem obniżamy lub podwyższamy całość - nie jestem pewny precyzji tego zestawu .
Załączniki
frezarka sąsiada.jpg
Francja elegancja
frezarka sąsiada.jpg (59.86 KiB) Przejrzano 6333 razy
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: Zbych07 » 30 mar 2013, 11:37

oswiecimskie pisze:Może trochę zejdę z tematu ale : http://allegro.pl/frezarka-stolowa-ous- ... 64033.html ostatnio gościu kupił tę salezjankę za 2800PLN a teraz wystawił za 4300PLN.
Ciekawe czy znajdzie się taki co kupi;)
Cena raczej kolekcjonerska.
Mogłem coś takiego kupić za 1800 i nie kupiłem czego nie żałuję - małe pole pracy, wolę bardziej uniwersalnego OUS1.

4300 , 6000 ? - zakup do muzeum tak, na własne potrzeby NIE.
Za taką kasę można kupić coś na podobieństwo tego co zaprezentował panzmiasta,
następnie przerobić wzorem kamara - wtedy maszynka marzenie. :mrgreen:
panzmiasta pisze:Zbych a myślałeś o dwóch kolumnach połączonych przegubem czytaj kręcąc jednym pokrętłem obniżamy lub podwyższamy całość - nie jestem pewny precyzji tego zestawu .
Nie mogłem nie myśleć, jestem właścicielem 1,8 OUS1 :mrgreen: w tym dwa łoża, dwie kolumny itd. jeden konik, jedna gitara z kołami zmianowymi. Jednak jako drugą kolumnę można z powodzeniem użyć np. jakiejś kolumny do wiertarki.

Myśleć o takiej przystawce myślałem, jednak najpierw muszę zrealizować budowę mojej pierwszej kolumnowej cnc. Dopieszczanie OUSa to zadanie na przyszłość.
Problem jest jeden - brak czasu ( no teraz jeszcze jeden - ręka w gipsie :grin: ).
Wpadłem w inny , bardzo nietechniczny obszar ( a może raczej techniczny inaczej ), który okazał się nie mniej wciągający od CNC. :wink:

Co do przystawki umożliwiającej mocowanie dodatkowego wrzeciona to bardzo dobry pomysł
Kiedyś wrzuciłem fotki z Allegro pokazujące jeden z wielu możliwych sposobów realizacji takiego pomysłu:

Obrazek Obrazek

Dorabianie brakującej tarczy na kolumnę zaprezentował tomcat65

Obrazek

----> Link

Ja planuję dorobienie w miejsce posiadanej innej, płynnie regulowanej tarczy:

Obrazek

Z zamiarem użytkowania nieco innym niż Kolega BYDGOST :

Obrazek

:wink:

rena
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Kontakt:

Post napisał: rena » 30 mar 2013, 12:07

Kolega tomcat65 już mi wiele pomógł w temacie tarczy, ale jak już muszę je dorabiać to kolejną może zrobić zintegrowaną z uchwytem po kresaa. Zrezygnować z tego ramienia z profilu , można przekręcając tarcze ustawić wrzeciono w poziome, a takie położenie ma szereg zastosowań wiec ten mój wstępny plan jest do bani. Trochę uparłem się na kresa bo jak pisałem leży bezrobotny, a z bezrobociem musimy walczyć. Dużą zaletą jest brak pasów przeniesienia napędu w okolicy 20cm od ucha oraz inna kosmetyka maszynki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”