BYDGOST pisze:Czegoś tu nie rozumiem. Ze zdjęć wynika, że wrzeciennik stoi bezpośrednio na łożu i nie ma pod nim żadnej podkładki. A imak ma podkładkę. Napisałeś, że 40 mm. Co do konika to ze zdjęć nic nie wynika bo słabo widać. Możesz mi to jakoś rozjaśnić?
Oryginalny ( Salezjański OUS z Oświęcimia ) ma wrzeciennik i konik o 40 mm niższy.
W maszynce którą kupiłem , podniesienie osi nie polegało na zastosowaniu podkładek pod oryginalny wrzeciennik i konik.
Ten kto budował ten egzemplarz wzorował się na oryginalnej dokumentacji w ok. 90 %. .
Wrzeciennik i konik zostały przeprojektowane i wykonane wyższe o 40 mm w stosunku do oryginału.
W przypadku stołu krzyżowego , który jest wykonany identycznie jak oryginał z Oświęcimia ,
konstruktor chcąc zapewnić właściwą wysokość położenia noża zastosował stalową , 40 mm podkładkę pod imak nożowy.
Niestety ten Kto to zrobił nie przewidział wszystkich konsekwencji dokonania takiej zmiany ( należało przesunąć o 40 mm również
rowki teowe w podstawie. Jak już napisałem w ustawianiu takim jak na fotkach wszystko jest ok. ale po założeniu wrzeciennika na kolumnie - jego oś pozioma mija oś konika o .... 40 mm.
Oczywiście takiej pozycji ( wrzeciono na kolumnie ) niezwykle rzadko używa się do toczenia.
Ogólnie pomysł z podniesieniem osi oceniam bardzo dobrze, jednak zabrakło jasnej wizji wszystkich konsekwencji.
Dorzuciłem fotkę ( druga w kolejności ) oryginalnego OUS-1 ( ma tabliczkę znamionową ) .
Zdjęcia różnią się nieco perspektywą, ale widać chyba różnicę wysokości osi wrzeciono - konik w maszynce mojej i oryginalnej ( zdjęcie pochodzi z Allegro ) .