Otwory na rurze... jak je wykonać?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Otwory na rurze... jak je wykonać?
Mam problem. Muszę umieścić na rurze o średnicy zewnętrznej 300 mm ( ścianka 10 mm) otwory. Płaszczyzny kolejnych rzędów otworów muszą posiadać kąt między sobą 15 stopni. Ale nie mogę użyć wzoru na zaokrąglonej powierzchni. Może ktoś mi podpowiedzieć jak to wykonać?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
NA czym ty chcesz to wiercić jeśli podzielnica to proste
ja robiłem wały (mała dokładność o długości 6metrów na frezarce X1000,zrobiłem sobie 2 tuleje z dwoma otworami jeden od góry drugi przesunięty o 15 stopni , w ten drugi otwór śruba zatoczona na fi jakieś tam (rozstaw otworów 400mm co 15 stopni )
Wyszło miodzio a przewaliliśmy ładnych parę ton tego materiału
ja robiłem wały (mała dokładność o długości 6metrów na frezarce X1000,zrobiłem sobie 2 tuleje z dwoma otworami jeden od góry drugi przesunięty o 15 stopni , w ten drugi otwór śruba zatoczona na fi jakieś tam (rozstaw otworów 400mm co 15 stopni )
Wyszło miodzio a przewaliliśmy ładnych parę ton tego materiału
niedość że masz pracę to jeszcze pieniądze byś chciał
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Możesz od razu zrobić płaszczyznę styczną do rury, bez kombinowania z osią i punktem. Płaszczyznę możesz odpowiednio ustawić podając kąt. Ja uznałem, ze wygodniej jest utworzyć nową płaszczyznę na bazie istniejącej płaszczyzny odniesienia, potem obrócić ją o kąt jaki mnie interesuje, ale jak kto woli.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Po co kombinować. Wyciąć otwór na płaszczyźnie stycznej do średnicy zew. rury (płaszczyzna równolegle odsunięta o 150mm od środkowej płaszczyzny - przy założeniu, że środek rury jest w przecięciu trzech domyślnych płaszczyzn w SE). Wybrać wzór kołowy, wskazać Element nasz otwór, wskazać płaszczyznę na czole rury, kąt i gotowe.