Oświetlenie na hali - co wybrać?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Oświetlenie na hali - co wybrać?

Post napisał: pitsa » 15 sie 2021, 11:07

Ale takie naświetlacze to punktowe rażące wzrok źródła światła.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 15

Post napisał: maciek95k » 15 sie 2021, 12:14

W dyskusje o naświetlaczach za 10PLN nawet się nie wdaję. Te produkty zostawię akwarystom i innym artystom :)
Należy pamiętać, że 6 metrów to nie sufit w domu jednorodzinnym a dostanie się na taką wysokość na hali gdzie jeszcze są maszyny to nie 2 minuty roboty. Jeśli mam na wymianę jakiejś lampy poświęcić godzinę czasu, to taniej mnie wyjdzie dołożyć 100zł i kupić taką co sobie będzie tam wisieć dobrych parę lat.
Naświetlaczy knaluxa nie miałem. Mam u siebie ich żarówki ledowe i faktem jest, że świecą od 2016 roku bezawaryjnie. Z minusów to mocno się wyświeciły. Całkiem trafna rada, bo potrzebuję jeszcze kilku naświetlaczy z czujką na oświetlenie zewnętrzne. Może w takim razie zdecyduję się na Knaluxa.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: orion32 » 15 sie 2021, 12:30

Zainstaluj kaganek oświaty, bo ciemnota w narodzie ogromna.Część Ci aktywnie doradza.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 15 sie 2021, 12:58

maciek95k pisze:
15 sie 2021, 12:14
Jeśli mam na wymianę jakiejś lampy poświęcić godzinę czasu, to taniej mnie wyjdzie dołożyć 100zł i kupić taką co sobie będzie tam wisieć dobrych parę lat.
Przy jednej sztuce zgoda, przy dziesięciu lepiej kupić drabinę.
Możesz to uważać za głupotę, ale ja za głupotę uważam topienie kasy w zabezpieczenie się przed zdarzeniem czysto hipotetycznym, które może nie nastąpić nigdy.

Autor tematu
maciek95k

Post napisał: maciek95k » 15 sie 2021, 14:03

Ty byś sobie kupił drabinę i skakał jak małpa wymieniając chłam za 10zł. Ja sobie trochę dorzucę, kupię solidne lampy z gwarancją a pozostały czas przeznaczę na wakacje lub zarabianie pieniędzy. Hala jest od zarabiania a nie od wymieniania w niej żarówek.
Mowa nie o hipotetycznym zdarzeniu a o lampach za grosze które przepalają się NOTORYCZNIE. Mowa też o oprawach świetlówek gdzie zapinki rozpadają się w rękach a wymiana świetlówki na 6 metrach to będzie akrobatyka. Nie interesuje mnie żadne poprawianie fabryki bo mój czas jest zdecydowanie więcej warty. Tylko rozwiązanie kup, wypakuj, powieś, zapomnij.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 15 sie 2021, 14:34

maciek95k pisze:
15 sie 2021, 14:03
Tylko rozwiązanie kup, wypakuj, powieś, zapomnij.
A rób sobie co zechcesz, ja Ci tylko próbuję wyjaśnić że skoncentrowałeś się na jakości lamp, zamiast na jakości oświetlenia.
Dobre oświetlenie jest jasne, białe, bezcieniowe i nie strobuje.
A najlepsza i najdroższa lampa powieszona pracownikowi kilka metrów za plecami będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.
Poza tym, to się trzeba zastanowić czy wieszanie lamp 6 metrów nad ziemią nie jest głupotą. Takie oświetlenie to jest dobre w magazynie.
Wiesz że moc jest proporcjonalna do kwadratu odległości?
Zakładając ten sam kąt świecenia, to jeżeli lampa o mocy 10W powieszona metr nad stołem zapewnia właściwe oświetlenie, to na sześciu metrach musisz powiesić 250W z czego 240W będzie oświetlać podłogę...

Autor tematu
maciek95k

Post napisał: maciek95k » 15 sie 2021, 15:03

Tak, wiem. Matematyki też trochę skubnąłem. Ja nie pytam o teorię. Post jest skierowany dla osób, które posiadają warsztat/halę i mają w niej oświetlenie które się sprawdziło. Konkretne produkty.
Oświetlacze miałem, testowałem i wiem, że w moich warunkach się nie sprawdzą. Napisałem to w pierwszym poście. Świetlówki posiadam i są okej pomijając oprawy. Nikt nie trafił na porządną oprawę, Ja też nie, więc odpadają. Dwie osoby poleciły konkretne lampy z paskiem LED. Nie jest dla mnie problemem wydać te kilka stówek i kupić po jednej sztuce żeby sobie dotknąć i pomacać. Cosmo Apex powiesiłem w warsztacie gdzie stoi tokarka. Lampa wisi na około 4.5 - 5m i jest git. Jak ktoś nie potrzebuje baardzo jasno to nawet jedna taka ogarnie spokojnie 30m2. Chociaż jak się wyświeci to będzie pewnie troszkę ciemno.
Limea też została przetestowana. Nie w akwarium, nie w blaszanym garażu na wys. 2.2m ale w wysokim pomieszczeniu z maszyną. Dla mnie jest okej.
Amen.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: szopenn » 15 sie 2021, 18:49

NIe wiem jak przy 6 metrach, u mnie jest 4.5 metra i sufitowe 12 lamp o kolorze zimnym robi takie doświetlenie że oczy musza się przyzwyczajać od nowa nawet jak włączę to w dzień. Może to przesada, ale w poprzednim garazu zawsze miałem nie dość światła więc tutaj wolałem mieć zapas niż znowu latać z naświetlaczem na statywie wszędzie. Co do migotania to ledy nie chodzą i tak na AC, a efekt strobo będzie zależny od przetwornicy w samym ledzie i jakiej jakości jest DC na samego leda - z tym jest różnie, ale nawet te za 8 zł mrugają mniej niz klasyczna świetlówka. Do trzech faz też nie ma sensu podłączać, wystarczy kondensator na co drugiej świetlówce i światło się "uspokoi".

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 sie 2021, 19:04

A mnie tam tanie ledy odpowiadają. Odkąd założyłem to wiem , że mam widno.
Niby słoneczny dzień :

Obrazek

a jednak widniej :

Obrazek

HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: HUD » 15 sie 2021, 22:00

Ja mam od pewnego czasu od tego https://ledberg.pl/pl/lampy-led-ledberg ... lenia-led/ producenta i jestem mega zadowolony,
wysokość w hali 4,2m
Pozdrawiam Krzysztof G.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”