Oświetlenie na hali - co wybrać?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Oświetlenie na hali - co wybrać?
Ale takie naświetlacze to punktowe rażące wzrok źródła światła.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
W dyskusje o naświetlaczach za 10PLN nawet się nie wdaję. Te produkty zostawię akwarystom i innym artystom
Należy pamiętać, że 6 metrów to nie sufit w domu jednorodzinnym a dostanie się na taką wysokość na hali gdzie jeszcze są maszyny to nie 2 minuty roboty. Jeśli mam na wymianę jakiejś lampy poświęcić godzinę czasu, to taniej mnie wyjdzie dołożyć 100zł i kupić taką co sobie będzie tam wisieć dobrych parę lat.
Naświetlaczy knaluxa nie miałem. Mam u siebie ich żarówki ledowe i faktem jest, że świecą od 2016 roku bezawaryjnie. Z minusów to mocno się wyświeciły. Całkiem trafna rada, bo potrzebuję jeszcze kilku naświetlaczy z czujką na oświetlenie zewnętrzne. Może w takim razie zdecyduję się na Knaluxa.

Należy pamiętać, że 6 metrów to nie sufit w domu jednorodzinnym a dostanie się na taką wysokość na hali gdzie jeszcze są maszyny to nie 2 minuty roboty. Jeśli mam na wymianę jakiejś lampy poświęcić godzinę czasu, to taniej mnie wyjdzie dołożyć 100zł i kupić taką co sobie będzie tam wisieć dobrych parę lat.
Naświetlaczy knaluxa nie miałem. Mam u siebie ich żarówki ledowe i faktem jest, że świecą od 2016 roku bezawaryjnie. Z minusów to mocno się wyświeciły. Całkiem trafna rada, bo potrzebuję jeszcze kilku naświetlaczy z czujką na oświetlenie zewnętrzne. Może w takim razie zdecyduję się na Knaluxa.
Zainstaluj kaganek oświaty, bo ciemnota w narodzie ogromna.Część Ci aktywnie doradza.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Przy jednej sztuce zgoda, przy dziesięciu lepiej kupić drabinę.
Możesz to uważać za głupotę, ale ja za głupotę uważam topienie kasy w zabezpieczenie się przed zdarzeniem czysto hipotetycznym, które może nie nastąpić nigdy.
-
Ty byś sobie kupił drabinę i skakał jak małpa wymieniając chłam za 10zł. Ja sobie trochę dorzucę, kupię solidne lampy z gwarancją a pozostały czas przeznaczę na wakacje lub zarabianie pieniędzy. Hala jest od zarabiania a nie od wymieniania w niej żarówek.
Mowa nie o hipotetycznym zdarzeniu a o lampach za grosze które przepalają się NOTORYCZNIE. Mowa też o oprawach świetlówek gdzie zapinki rozpadają się w rękach a wymiana świetlówki na 6 metrach to będzie akrobatyka. Nie interesuje mnie żadne poprawianie fabryki bo mój czas jest zdecydowanie więcej warty. Tylko rozwiązanie kup, wypakuj, powieś, zapomnij.
Mowa nie o hipotetycznym zdarzeniu a o lampach za grosze które przepalają się NOTORYCZNIE. Mowa też o oprawach świetlówek gdzie zapinki rozpadają się w rękach a wymiana świetlówki na 6 metrach to będzie akrobatyka. Nie interesuje mnie żadne poprawianie fabryki bo mój czas jest zdecydowanie więcej warty. Tylko rozwiązanie kup, wypakuj, powieś, zapomnij.
-
A rób sobie co zechcesz, ja Ci tylko próbuję wyjaśnić że skoncentrowałeś się na jakości lamp, zamiast na jakości oświetlenia.
Dobre oświetlenie jest jasne, białe, bezcieniowe i nie strobuje.
A najlepsza i najdroższa lampa powieszona pracownikowi kilka metrów za plecami będzie wyrzuceniem pieniędzy w błoto.
Poza tym, to się trzeba zastanowić czy wieszanie lamp 6 metrów nad ziemią nie jest głupotą. Takie oświetlenie to jest dobre w magazynie.
Wiesz że moc jest proporcjonalna do kwadratu odległości?
Zakładając ten sam kąt świecenia, to jeżeli lampa o mocy 10W powieszona metr nad stołem zapewnia właściwe oświetlenie, to na sześciu metrach musisz powiesić 250W z czego 240W będzie oświetlać podłogę...
-
Tak, wiem. Matematyki też trochę skubnąłem. Ja nie pytam o teorię. Post jest skierowany dla osób, które posiadają warsztat/halę i mają w niej oświetlenie które się sprawdziło. Konkretne produkty.
Oświetlacze miałem, testowałem i wiem, że w moich warunkach się nie sprawdzą. Napisałem to w pierwszym poście. Świetlówki posiadam i są okej pomijając oprawy. Nikt nie trafił na porządną oprawę, Ja też nie, więc odpadają. Dwie osoby poleciły konkretne lampy z paskiem LED. Nie jest dla mnie problemem wydać te kilka stówek i kupić po jednej sztuce żeby sobie dotknąć i pomacać. Cosmo Apex powiesiłem w warsztacie gdzie stoi tokarka. Lampa wisi na około 4.5 - 5m i jest git. Jak ktoś nie potrzebuje baardzo jasno to nawet jedna taka ogarnie spokojnie 30m2. Chociaż jak się wyświeci to będzie pewnie troszkę ciemno.
Limea też została przetestowana. Nie w akwarium, nie w blaszanym garażu na wys. 2.2m ale w wysokim pomieszczeniu z maszyną. Dla mnie jest okej.
Amen.
Oświetlacze miałem, testowałem i wiem, że w moich warunkach się nie sprawdzą. Napisałem to w pierwszym poście. Świetlówki posiadam i są okej pomijając oprawy. Nikt nie trafił na porządną oprawę, Ja też nie, więc odpadają. Dwie osoby poleciły konkretne lampy z paskiem LED. Nie jest dla mnie problemem wydać te kilka stówek i kupić po jednej sztuce żeby sobie dotknąć i pomacać. Cosmo Apex powiesiłem w warsztacie gdzie stoi tokarka. Lampa wisi na około 4.5 - 5m i jest git. Jak ktoś nie potrzebuje baardzo jasno to nawet jedna taka ogarnie spokojnie 30m2. Chociaż jak się wyświeci to będzie pewnie troszkę ciemno.
Limea też została przetestowana. Nie w akwarium, nie w blaszanym garażu na wys. 2.2m ale w wysokim pomieszczeniu z maszyną. Dla mnie jest okej.
Amen.
-
- Posty w temacie: 6
NIe wiem jak przy 6 metrach, u mnie jest 4.5 metra i sufitowe 12 lamp o kolorze zimnym robi takie doświetlenie że oczy musza się przyzwyczajać od nowa nawet jak włączę to w dzień. Może to przesada, ale w poprzednim garazu zawsze miałem nie dość światła więc tutaj wolałem mieć zapas niż znowu latać z naświetlaczem na statywie wszędzie. Co do migotania to ledy nie chodzą i tak na AC, a efekt strobo będzie zależny od przetwornicy w samym ledzie i jakiej jakości jest DC na samego leda - z tym jest różnie, ale nawet te za 8 zł mrugają mniej niz klasyczna świetlówka. Do trzech faz też nie ma sensu podłączać, wystarczy kondensator na co drugiej świetlówce i światło się "uspokoi".
-
- Kontakt:
A mnie tam tanie ledy odpowiadają. Odkąd założyłem to wiem , że mam widno.
Niby słoneczny dzień :
a jednak widniej :

Niby słoneczny dzień :

a jednak widniej :

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja mam od pewnego czasu od tego https://ledberg.pl/pl/lampy-led-ledberg ... lenia-led/ producenta i jestem mega zadowolony,
wysokość w hali 4,2m
wysokość w hali 4,2m
Pozdrawiam Krzysztof G.