szopenn pisze:No i to pomieszczenie ma 60m2, ja sobie nie wyobrażam jak ty chcesz dać tylko 4 na 160m2. To po co ci ledy, świeczke se do ręki weź wyjdzie na to samo.
Te 4 szt odnosiły się przecież do lamp metahalogenowych po kilkaset wat każda i jako dodatek.
Zamówiłem na próbę dwie. Limea Gigant i Cosmo Apex. Porównałem sobie i mam następujące wnioski.
Cena - Lima Gigant znacznie tańsza. Cosmo Apex udało się dostać za ok. 208.00zł netto. Limea 122.00zł netto.
Światło - tutaj wypadają podobnie, chociaż Cosmo jest słabsza ale to wynika nawet z danych producenta więc to nie może być zarzutem.
Jakość wykonania - tutaj Limea na plus. Cosmo o ile światło okej, tak materiały na obudowę itd. Bardzo liche. Niewiele mocniejsze niż papier to wszystko. Limea znacznie solidniejsza. W środku dwie kostki śrubowe. Dławnica w zestawie. W Apexie brak dławnicy, na przewody zaciski sprężynowe, dławnice trzeba sobie dokupić.
Wydajność - w garażu około 30m2 powiesiłem tę Cosmo Apex i jest okej. Jak by dowiesić drugą to będzie znacznie jaśniej i spokojnie zastąpią 4 duże oświetlacze Led a światła będzie więcej.
Tak więce wybór padł na Limea Gigant. Będzie 6 albo 9szt na początek. Świetlówki w mojej opinii wyjdą drożej. Żeby uzyskać tę samą ilość światła trzeba ich znacznie więcej. Do tego większa ilość przewodów itd. Dodatkowo brak porządnych opraw w rozsądnych cenach także na minus. Tutaj co prawda wymienić należy całą lampę ale jest 5 lat gwarancji a wg producenta żywotność to 13 lat pracy po 8h dziennie. Jak będę miał je już powieszone to napewno zrobię update (pewnie za 2-3 miesiące). Dziękuję za pomoc. Mam nadzieję że moje wypociny komuś też się przydadzą