Oświetlenie - lampy, żarówki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Oświetlenie - lampy, żarówki
Powoli zabieram się za stół do mojej tokarki i kompletuje sprzęt.
Powiedzcie mi jakie macie zastosowane u siebie oświetlenie?
LED? Zwykła żarówka?
A może gotowe całe lampy?
Szukam czegoś z "gęsią szyją", abym mógł sobie spokojnie przestawiać i doświetlać to co chcę.
Może macie sprawdzony model?
Powiedzcie mi jakie macie zastosowane u siebie oświetlenie?
LED? Zwykła żarówka?
A może gotowe całe lampy?
Szukam czegoś z "gęsią szyją", abym mógł sobie spokojnie przestawiać i doświetlać to co chcę.
Może macie sprawdzony model?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Oświetlenie - lampy, żarówki
Najlepsze to LED (oszczędna) i zwykła żarówka.ABKK pisze:LED? Zwykła żarówka?A może gotowe całe lampy?
Nigdy świetlówki , wywołujące niebezpieczny efekt stroboskopowy na obracającym się detalu!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
[youtube][/youtube]
Led-y też trochę dają, ale z racji zazwyczaj wyższych częstotliwości przetwornicy trochę mniej zauważalne, najlepiej światło mieszane, np silny led w maszynie by dobrze widzieć, i żarowe w pomieszczeniu(ewentualnie halogen), nigdy samo led tylko w maszynie.
[youtube][/youtube]
Led-y też trochę dają, ale z racji zazwyczaj wyższych częstotliwości przetwornicy trochę mniej zauważalne, najlepiej światło mieszane, np silny led w maszynie by dobrze widzieć, i żarowe w pomieszczeniu(ewentualnie halogen), nigdy samo led tylko w maszynie.
[youtube][/youtube]
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
A ja pomontowałem LEDy nawet nie myśląc o efekcie stroboskopowym
Moim zdaniem warto instalować wiele źródeł światła żeby się odbijało od ścian i dawało porównywalne oświetlenie w całym warsztacie.
Ja zastosowałem u siebie najtańsze LED co znalazłem na allegro:
48W:
http://allegro.pl/natynkowa-lampa-opraw ... 32374.html
72W:
http://allegro.pl/natynkowa-lampa-opraw ... 78912.html
Jedyna wada to że są bardzo delikatne z cieniutkiej blachy, i jedna złamałem gdy nie zmieściłem się w ramę drzwi. Więc przykręciłem do deski każdą z lamp by tego uniknąć w przyszłości.
Mocami to bym się nie sugerował bo LEDy na allegro w 90% są fałszowane. Ale efekt tych lamp jest bardzo dobry. Ta mniejsza 48W oświetla mi pomieszczenie około 15m2 w zadowalającym stopniu. Drugiej mocniejszej nie używam bo jest aż za mocna do tak małego pomieszczenia. Nadaje się raczej na dużą wysokość w hali niż w garażu.
Maszyny doświetlam sobie żarówkami LED 15W (realnie pewnie 5-7W) i reflektorem 10W.
Planuje też zakup LEDów małej mocy które można łączyć w długie lampy. Co powinno dać rozproszone światło docierające w każdy zakamarek i trudne do zasłonięcia własnym ciałem.
http://allegro.pl/natynkowa-oprawa-led- ... ule_id=201
Warto dobierać część LED o barwie ciepłej, dają mniej wyraźne światło ale za to znacznie przyjemniejsze. Bo LED zimne są dość nieprzyjemne wizualnie.
Jeśli chodzi o oświetlenie to opcje są chyba tylko trzy:
- świetlówki - omijam je szerokim łukiem
- LEDy
- oświetlenie żarowe
Ewentualnie lampy wyładowcze czyli dobre metalohalogenkowe i słabe sodowe. Ale tam pewnie występuje efekt stroboskopowy jak w świetlówkach.
Zawsze też można kupic zasilacz transformatorowy i podłaczyć np 12V pod listwę LED co wyeliminuje efekt stroboskopowy.

Moim zdaniem warto instalować wiele źródeł światła żeby się odbijało od ścian i dawało porównywalne oświetlenie w całym warsztacie.
Ja zastosowałem u siebie najtańsze LED co znalazłem na allegro:
48W:
http://allegro.pl/natynkowa-lampa-opraw ... 32374.html
72W:
http://allegro.pl/natynkowa-lampa-opraw ... 78912.html
Jedyna wada to że są bardzo delikatne z cieniutkiej blachy, i jedna złamałem gdy nie zmieściłem się w ramę drzwi. Więc przykręciłem do deski każdą z lamp by tego uniknąć w przyszłości.
Mocami to bym się nie sugerował bo LEDy na allegro w 90% są fałszowane. Ale efekt tych lamp jest bardzo dobry. Ta mniejsza 48W oświetla mi pomieszczenie około 15m2 w zadowalającym stopniu. Drugiej mocniejszej nie używam bo jest aż za mocna do tak małego pomieszczenia. Nadaje się raczej na dużą wysokość w hali niż w garażu.
Maszyny doświetlam sobie żarówkami LED 15W (realnie pewnie 5-7W) i reflektorem 10W.
Planuje też zakup LEDów małej mocy które można łączyć w długie lampy. Co powinno dać rozproszone światło docierające w każdy zakamarek i trudne do zasłonięcia własnym ciałem.
http://allegro.pl/natynkowa-oprawa-led- ... ule_id=201
Warto dobierać część LED o barwie ciepłej, dają mniej wyraźne światło ale za to znacznie przyjemniejsze. Bo LED zimne są dość nieprzyjemne wizualnie.
Jeśli chodzi o oświetlenie to opcje są chyba tylko trzy:
- świetlówki - omijam je szerokim łukiem
- LEDy
- oświetlenie żarowe
Ewentualnie lampy wyładowcze czyli dobre metalohalogenkowe i słabe sodowe. Ale tam pewnie występuje efekt stroboskopowy jak w świetlówkach.
Zawsze też można kupic zasilacz transformatorowy i podłaczyć np 12V pod listwę LED co wyeliminuje efekt stroboskopowy.
-
- Posty w temacie: 3
Bo trzeba patrzeć na lumeny a nie waty, jedna tej samej mocy LED-ówka może mieć i dwa razy więcej lumenów niż inna. Dla porównania tradycyjna żarówka 100W ma ok. 1300-1450 lumenów, a halogen 50W ok. 800-900lm, i to biorąc sobie pod uwagę przy wyborze nie mam potem niespodzianek...strikexp pisze:Mocami to bym się nie sugerował bo LEDy na allegro w 90% są fałszowane.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Polecam jako doświetlacz miejsca pracy do takiej lamki żarówkę reflektorową (z napylonym od środka odbłyśnikiem) - normalny żarnik i normalna barwa światła. Przy świetlówce pojawiały mi się kolorki i inne efekty:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Jak oszukują to na jednym i drugim hehe. Tu nie chodzi o to że żarówka z allegro 10W jest słabsza od marketowej 10W. Ale o to że jak podłączysz pod watomierz to ta z allegro będzie pobierała np 5WRomanJ4 pisze: Bo trzeba patrzeć na lumeny a nie waty.

Ale akurat ta mniejsza oprawa co pokazałem jest super nawet jak oszukana. Bardzo dobre oświetla pomieszczenie i za bardzo nie razi w oczy nawet jak powiesi się ją dość nisko.