Osuszacze powietrza
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Osuszacze powietrza
Panowie czy ktoś testował pasywne osuszacze powietrza np takie jak do lodówek? To że aktywne są skuteczne to wiem, ale na taki szkoda mi kasy. Taniej olejem polewać. A taki za kilkadziesiąt złotych to bym wstawił bo nie zaglądałem do warsztatu kilka miesiecy i ruda zaraza zaatakowała mi Zośkę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Osuszacze powietrza
Worek bezwodnego chlorku wapnia (tego sypanego na lód zimą) i osuszacz własnej roboty np. z dwóch wiaderek po farbie itp. W jednym wiercisz kilka otworów w dnie i wkładasz w drugie. Wsypujesz do tego górnego do połowy chlorek wapnia i masz pasywny osuszacz taki jak z marketu, gdzie wkład z tym samym chlorkiem w małych woreczkach kosztuje kilkadziesiąt razy więcej za taką samą ilość.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Osuszałem nieogrzewane pomieszczenie skraplaczem zrobionym z lodówki samochodowej - ogniwo Peltiera. Początkowo zbierało się z pół litra wody dziennie. Dokładnie tak to wyglądało:

Tu widać skraplającą się wodę:

Wentylator jest po stronie ciepłej. Pod radiator mniejszy dałem trochę pianki izolacyjnej i na tym radiatorze skraplała się woda i kapała do pudełka (litrowe pudełko po lodach), przysłoniętego płytkami laminatu.
Do osuszania wystarczy stara zwykła lodówka włączana co jakiś czas.
Chodzi tylko o umiejętne zebranie wody i jej usunięcie poza pomieszczenie.

Tu widać skraplającą się wodę:

Wentylator jest po stronie ciepłej. Pod radiator mniejszy dałem trochę pianki izolacyjnej i na tym radiatorze skraplała się woda i kapała do pudełka (litrowe pudełko po lodach), przysłoniętego płytkami laminatu.
Do osuszania wystarczy stara zwykła lodówka włączana co jakiś czas.
Chodzi tylko o umiejętne zebranie wody i jej usunięcie poza pomieszczenie.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Gdzieś musi być cieplej, a gdzieś indziej zimniej, żeby woda z powietrza się skraplała.
O tak jak na przykład tym sposobem:
https://www.instructables.com/topics/Te ... -from-Air/

O tak jak na przykład tym sposobem:
https://www.instructables.com/topics/Te ... -from-Air/

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Bardzo fajne, chociaż drinking water to to na pewno nie jest (zanieczyszczenia z powietrza + demineralizowana woda).
Zastanawia mnie takie wydmuchiwanie powietrza w zewnętrzną stalową rurę. Zimną w pomieszczeniu jest zawsze odrobinę cieplej od podłoża (4 stopnie pod ziemią?) więc to może działać przy mrozach.
Zastanawia mnie takie wydmuchiwanie powietrza w zewnętrzną stalową rurę. Zimną w pomieszczeniu jest zawsze odrobinę cieplej od podłoża (4 stopnie pod ziemią?) więc to może działać przy mrozach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest solarny kolektor https://www.solarventi.com/product/sv3-air-up-to-25m²/