Olej do przekładni w tokarace
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Olej do przekładni w tokarace
Witam jakim olejem powinienem zalać przekładnię z trybami w tokarce, ponieważ spuściłem olej z przekładni i wydaje mi sie że to jest co innego niż normalny olej ponieważ jest bardzo lepki ?
Tagi:
Re: Olej do przekładni w tokarace
zgodnie z instrukcją smarowanie twojej tokarki.daniell312 pisze:jakim olejem powinienem zalać przekładnię z trybami w tokarce
Może to być np. olej maszynowy Shell Tellus 22 lub jego odpowiednik.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Niby tak, ale do niektórych maszyn, szczególnie współczesnych, zaleca się konkretne materiały eksploatacyjne i nie widzę powodu, aby się do tego nie stosować. Tak dla zachowania inżynierskiej poprawności. Poza tym, wiem z doświadczenia, że wlanie oleju dużo mniej gęstego niż zalecany, może powodować wzmożone wycieki poprzez uszczelnienia.kamar pisze:Zalej jakimkolwiek maszynowym,
Ważne żeby był i miał obieg.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Mam Hipol w małej tokarce i nie narzekam. Za gęsty też nie może być, może być cięższy rozruch i gorsze smarowanie trudno dostępnych miejsc. Ciężej będzie też miała pompa, jeżeli takowa jest. Radziłbym wlać np. Hipol i sprawdzić ew. wycieki. Zupełnie sucho na pewno nie będziedaniell312 pisze:chciałbym zalać gęściejszym olejem

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ