Okopcony materiał podczas spawania MIG
-
Autor tematu - Posty w temacie: 6
Okopcony materiał podczas spawania MIG
Kupiłem nie dawno mig miałem pierwszą butlę z czystym argonem i wszystko fajnie się spawało czyste spoiny zero odprysków itp. Później kupiłem mix i metal zaczął się zakopcać na brązowo czarny kolor. Teraz znowu czysty argon i teraz okopcenie jest całkiem czarne i do tego łuk jest niestabilny mnóstwo odprysków,przepływ gazu robiłem od 5-20 L i nic to nie pomaga. Masa dobrze wyczyszczona i podłączona do czystego materiału,materiał spawany czysty. Różne napięcie i posuw i nic to nie daję w czym problem ?.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Może sprzedali Wam czysty argon argon ale spożywczy który sie nie nadaje do spawania. Musicie zawsze prosić o argon spawalniczy o czystości 99.999%. Mnie kiedyś też tak gazownicy załatwili że nie ten gaz dali i za chiny się nie dało spawać. Czarny dym, okopcenia, strzały. Szybka reklamacja i wymienili i od razu było dobrze.
Na mojej butli jest naklejka z typem gazu: UN 1006.
Na mojej butli jest naklejka z typem gazu: UN 1006.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Mig to gaz obojętny ale dopuszcza się niewielkie domieszki innych gazów w celu poprawy właściwości łuku, i tak na przykład gdy się napawa nierdzewkę to się u nas używa mix 98%ar+ 2%o2 oczywiście nie mówimy tu o aluminium. Do spawania stali czarnej ten mix też jest super nie pryska ale ma nieco mniejsze wtopienie od carbomixu na czystym dwutlenku to już szał tych kulek jest
A leci ci tam ten gaz? Nie zaciąga gdzieś lewego powietrza?