Okopcony materiał podczas spawania MIG
-
Autor tematu - Posty w temacie: 6
dokładnie dziś rozmawiałem z gościem co się zna na rzeczy i powiedział właśnie że to wina gazu mówił coś też o jakiś 4,6 do 5 napisane na butli nie wiem czy chodziło o jakość gazu czy coś,ale ogólnie porażka to że jest okopcona to pół biedy ale spoina jest słaba,porowata i tyle odprysków to nie widziałem,albo z nimi pogadam albo zmieniam dostawcę gazu na innego
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Gaz ten używa się w przemyśle spożywczym do pakowania żarcia w atmosferze gazu obojętnego (np. argon).Mariuszczs pisze:A w jaki sposób się ten argon spożywczy spożywa ?
Myślałem że kolega spawa alu metoda mig a tu na zwykłej stali takie cyrki?
Może dostałeś tlen zamiast argonu he he.....
Objawy podajesz takie jak by Ci ten gaz w ogóle nie leciał. A jak naciśniesz spust w uchwycie spawalniczym to słyszysz syczenie gazu na końcówce. Może przez przypadek przykręciłeś gałę gazu na reduktorze? Weź no tam popatrz dobrze kolego....
Spawanie w przeciągu albo na zewnątrz też powoduje takie skutki .....

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Co do jakości gazu to powiem wa ze spawam tigiem alu jak kupiłem zwykły argon to szlak mnie trafiał dopiero kupiłem argon 5.0 i większości problemów się pozbyłem jak spawałem tym zwykłym argonem to też alu potrafiło się okopcić jak po acetylenie. Dostawcy gazu nie suszą butli i po paru napełnieniach jest syf w butli a co dopiero po parunastu, myślę że przyczyna jest w jakości gazu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
O ile gaz ok, jest jeszcze taka -niewielka- możliwość, że jak tak mocno ten gaz wali, to w obszarze spawania możesz mieć silną turbulencję i podsysa Ci trochę powietrza do obszaru spawania, stąd te przykopcenia. Jest to mało prawdopodobne, ale możliwe. Druga mozliwość to spawanie w przeciągach, na wietrze. Ale to tak bardziej pod kątem MIG. Blachy które idą np. z lasera, są fabrycznie zakonserwowane i na ogół mają cieniutką powłokę ochronną z jakiegoś oleju (?). To też może powodować przykopcenia. Przetrzyj je jakimś zmywaczem, doczyść i zobacz czy dalej będzie kopcićmiron91 pisze:gaz wali z końcówki jak z kompresora !
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
Autor tematu - Posty w temacie: 6
nic to nie daję już próbowałem na wszystkie sposoby
łuk jest nie stabilny skacze wygląda to strasznie praktycznie nie da się spawać,tyle odprysków jeszcze nie widziałem i te okopcenie co go nie da się wyczyścić oprócz szlifierki,wczoraj zrobiłem spaw pachwinowy na test,młotek 3 kg 2 razy uderzyłem i się rozpadł
oczywiście dzwoniłem do sprzedawcy gazu i stwierdza ze łamliwym głosem że to pierwszy taki przypadek.... bla bla że coś tam z reduktorem i takie tam bajki 8 zł na telefon na darmo hehe
jutro jeszcze zapodam samo osłonowy drut czy to przypadkiem w jakimś stopniu nie jest winna sama spawarka dokończę to projekt elektrodą
a jeszcze takie małe pytanko do was jaki drut spawalniczy najlepiej wybrać jeśli chodzi o gr 0,6 0,8 1 MM ? do spawarki inverterowej 180 A
łuk jest nie stabilny skacze wygląda to strasznie praktycznie nie da się spawać,tyle odprysków jeszcze nie widziałem i te okopcenie co go nie da się wyczyścić oprócz szlifierki,wczoraj zrobiłem spaw pachwinowy na test,młotek 3 kg 2 razy uderzyłem i się rozpadł
oczywiście dzwoniłem do sprzedawcy gazu i stwierdza ze łamliwym głosem że to pierwszy taki przypadek.... bla bla że coś tam z reduktorem i takie tam bajki 8 zł na telefon na darmo hehe
jutro jeszcze zapodam samo osłonowy drut czy to przypadkiem w jakimś stopniu nie jest winna sama spawarka dokończę to projekt elektrodą
a jeszcze takie małe pytanko do was jaki drut spawalniczy najlepiej wybrać jeśli chodzi o gr 0,6 0,8 1 MM ? do spawarki inverterowej 180 A