Okładzina prowadnic
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Okładzina prowadnic
Witam
Nie wiem czy to o czym pisze nazywa sie okladzina prowadnicy ale chodzi mi o tworzywo sztuczne ktore naklejone jest na jedna strone prowadnicy np jaskółczego ogona. Na zdjeciu ponizej widac o co mi chodzi.
Czy ktos z Was wie gdzie to kupic, jak sie to fachowo nazywa, ile kosztuje i jak sie wymienia ??
Pozdrawiam
Daniel
Nie wiem czy to o czym pisze nazywa sie okladzina prowadnicy ale chodzi mi o tworzywo sztuczne ktore naklejone jest na jedna strone prowadnicy np jaskółczego ogona. Na zdjeciu ponizej widac o co mi chodzi.
Czy ktos z Was wie gdzie to kupic, jak sie to fachowo nazywa, ile kosztuje i jak sie wymienia ??
Pozdrawiam
Daniel
- Załączniki
-
- okladzina.jpg (55.42 KiB) Przejrzano 4992 razy
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam .Ktoś poszedł na łatwizne i poszlifowaniu łoża aby nie dorabiać nowego klina przykleił tworzywo i w ten sposub podniósł suport .Wiem że potocznie mówi sie na to tworzywo TERKAJT.Widziałem jak wyklejano pod płytą suportową po przeszlifowaniu łóż tokarki.Z powodzeniem można zastosować także tekstolit .Prosze nie zapomnieć o porządnym doskrobaniu z zachowaniem geometrii.Chętnie odpowiem na kolejne pytania.Powodzenia!
-
Maszyna miala to tworzywo od nowosci - prowadnica nigdy nie byla szlifowana - zreszta na klinie jest to samo co widac na zalaczonym zdjeciu ponizej. Ponadto jak sie blizej przyjrzec to pod tym tworzywem widac ze powierzchnia loza jest niezbyt gladka - co moim zdaniem ma poprawic przyczepnosc tego tworzywa do loza. Maszyna ta to frezarka cnc a chodzi o loze osi X. W prowadnicach slizgowych to tworzywo stosuje sie juz kilkanascie lat.Frantz pisze:Witam .Ktoś poszedł na łatwizne i poszlifowaniu łoża aby nie dorabiać nowego klina przykleił tworzywo i w ten sposub podniósł suport .Wiem że potocznie mówi sie na to tworzywo TERKAJT.Widziałem jak wyklejano pod płytą suportową po przeszlifowaniu łóż tokarki.Z powodzeniem można zastosować także tekstolit .Prosze nie zapomnieć o porządnym doskrobaniu z zachowaniem geometrii.Chętnie odpowiem na kolejne pytania.Powodzenia!
Pozdro Daniel
- Załączniki
-
- klin.jpg (44.07 KiB) Przejrzano 4914 razy

-
Witam .Czy jest dokumentacja techniczna tam będzie na pewno napisane co to za mariał.W takim przypadku jest to element który sie zużywa więc w serwisie będą mieli części w postaci gotowych taśm do nalepienia .W ostateczności polecam Poliamid.Można go kupic w płytach tylko nie wiem jaka jest najmniejsza grubość handlowa.To dobry materiał na ślizgi .
-
Panowie
Nowe maszyny sa robione w dwoch wersjach z prowadnicami slizgowymi, oraz z prowadnicami kulkowymi w roznych wersjach.
Prowadnice slizgowe maja zawsze z jednej strony tworzywo z drugiej szlifowane loze. Mi chodzi DOKLADNIE o tworzywo stosowane do prowadnic slizgowych a nie o tworzywa ktore mozna zastosowac.
Dokumentacji jeszcze nie przegladalem a serwis jest w Korei - firma ktora sprzedala ta maszyne w Niemczech nie ma pojecia z czym to sie je.
Pozdro
Daniel
Nowe maszyny sa robione w dwoch wersjach z prowadnicami slizgowymi, oraz z prowadnicami kulkowymi w roznych wersjach.
Prowadnice slizgowe maja zawsze z jednej strony tworzywo z drugiej szlifowane loze. Mi chodzi DOKLADNIE o tworzywo stosowane do prowadnic slizgowych a nie o tworzywa ktore mozna zastosowac.
Dokumentacji jeszcze nie przegladalem a serwis jest w Korei - firma ktora sprzedala ta maszyne w Niemczech nie ma pojecia z czym to sie je.
Pozdro
Daniel

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
Tak jak koledzy pisza, Turcite. Jednak stosuje sie to raczej na nowe powierzchnie bo musza one byc proste, poza tym ciezko to przykleic do zeliwa.kostner pisze:Mi chodzi DOKLADNIE o tworzywo stosowane do prowadnic slizgowych a nie o tworzywa ktore mozna zastosowac.
W uzywanych wiekszosc ludzi wymienia to na Moglice (o ktorej mozna przeczytac w ostatnim poscie mojego tematu).