Offset drutu w elektrodrążarce drutowej
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Offset drutu w elektrodrążarce drutowej
Witam,
Jestem początkującym operatorem elektrodrążarki drutowej CNC i prosiłbym o pomoc w kwestii offsetu drutu. Np. w przypadku wycinania kwadratowego stempla i matrycy jeśli zależy mi aby wymiar z rysunku był na stemplu a więc wyciętym elemencie z płyty - offset drutu ustawiam ze znakiem minus. Jeśli zależy mi aby wymiar z rysunku był na matrycy, a więc "kwadratowym otworze" w płycie, offset ustawiam ze znakiem plus.
Ale co w przypadku jeśli rozdzielam materiał na dwie osobne części - np. prostokątną płytę, dzielę na dwie części. Jak wtedy ustawiam offset jeśli zależy mi na dokładnym wymiarze na jednej z odcinanych płyt. Jest to dla mnie bardzo ważne bo na takiej zasadzie wycinam matrycę do gięcia blachy stalowej 1,5mm i zależy mi na dokładnym wymiarze w obszarze późniejszego gięcia.
Jestem świadomy, że pytam o podstawowe kwestie ale wciąż jestem laikiem w temacie. Z góry dziękuję za pomoc.
Jestem początkującym operatorem elektrodrążarki drutowej CNC i prosiłbym o pomoc w kwestii offsetu drutu. Np. w przypadku wycinania kwadratowego stempla i matrycy jeśli zależy mi aby wymiar z rysunku był na stemplu a więc wyciętym elemencie z płyty - offset drutu ustawiam ze znakiem minus. Jeśli zależy mi aby wymiar z rysunku był na matrycy, a więc "kwadratowym otworze" w płycie, offset ustawiam ze znakiem plus.
Ale co w przypadku jeśli rozdzielam materiał na dwie osobne części - np. prostokątną płytę, dzielę na dwie części. Jak wtedy ustawiam offset jeśli zależy mi na dokładnym wymiarze na jednej z odcinanych płyt. Jest to dla mnie bardzo ważne bo na takiej zasadzie wycinam matrycę do gięcia blachy stalowej 1,5mm i zależy mi na dokładnym wymiarze w obszarze późniejszego gięcia.
Jestem świadomy, że pytam o podstawowe kwestie ale wciąż jestem laikiem w temacie. Z góry dziękuję za pomoc.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zasada jest jedna znak + odsuwa program od materiały , znak - powoduje, że drut idzie wgłąb materiału. Ta zasada jest uniwersalna bo nie pomylisz się jak wycinasz otwór (matrycę) lub kształt zewnętrzny (stempel). Jeśli masz mieszaną sytuację to rób na "0" bez żadnych korekcji, rysuj od nowa profil nie korzystaj wprost z dxf.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
wszystko zależy jaka drążarka i jakie oprogramowanie. Np w Kutnowskiej nie jest tak do końca z + i -, bo to zależy w którą stronę (czy w prawo czy w lewo) prowadzisz polilinię. W drążarce Agie Charmilles nic nie musisz robić, bo w FikusCAM przyjmuje z automatu w zależności po której stronie masz punkt startowy (oczywiście można zmienić offset, ale w 90% przypadków przyjęte wartości są prawidłowe)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Nie znam PEPSa, z Charmilles kupowałem FIKUSa. Używałem dotychczas MegaCADa i Fikusa i uważam, że oba są do du**Pneumokok pisze:O to ja mam pytanie od Kolegi STELMI, , przepraszam, ze się wcinam: Którego CAM'a do drutówek Kolega preferuje? FIKUS czy PEPS?

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Re: Offset drutu w elektrodrążarce drutowej
Przepraszam za odgrzanie kotleta.
Przecinanie "na pół" detali to na drutówkach ciekawy temat.
Agie i Charmillesy bez CAM ustawiało się na rotację 0 i pomiar dotykiem detalu, wymiar z kalkulatora na połowę i jazda.
Jak ktoś 20 lat temu miał CT Profil na Charmillesie to można było użyć komendy OFFSET NOMORE i drut szedł środkiem.
W PEPSIE V5.3 nie ma opcji wyłączenia offetu o ile dobrze pamiętam, tylko wybór prawy, lewy, automat.
Przecinanie "na pół" detali to na drutówkach ciekawy temat.
Agie i Charmillesy bez CAM ustawiało się na rotację 0 i pomiar dotykiem detalu, wymiar z kalkulatora na połowę i jazda.
Jak ktoś 20 lat temu miał CT Profil na Charmillesie to można było użyć komendy OFFSET NOMORE i drut szedł środkiem.
W PEPSIE V5.3 nie ma opcji wyłączenia offetu o ile dobrze pamiętam, tylko wybór prawy, lewy, automat.
https://www.youtube.com/watch?v=3eufN7zCxaY
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Offset drutu w elektrodrążarce drutowej
W pepsie bez offsetu tniesz gdy jest offset NONE.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.