Odzysk, recykling, ciekawe pomysły.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ja tam odwiedzam złomowiska i zawsze coś tam znajdę , z silnikami krucho ale udało mi się wyciągnąć kilkanaście , na inne podzespoły trzeba polować. . Elektro śmieci , jeden punkt też można się zaopatrzyć , ale nie zawsze chcą coś odsprzedać mówią ,, że nie wolno im odsprzedawać ,, . Ja tam traktuję złomowiska jak market.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Mieszkam w Uk niedaleko mnie jest małe złomowisko które odwiedzałem od czasu do czasu nie wiem jak w Polsce ale tutaj można było tam znaleźć naprawdę ciekawe rzeczy firmy przywożą tam nieraz całe linie produkcyjne z całym wyposażeniem falowniki, różnego rodzaju czujniki, sterowniki. Raz przyjechała linia produkcyjna nie wiem do czego ona była ale razem z nią przyjechały dwie palety części zamiennych nowych jeszcze zapakowanych w pudełka. Jak sobie tam coś wygrzebie kupuję to za grosze, dla przykładu jakiś czas temu kupiłem tam falownik Danfoss 11kw za 10f.
-
- Posty w temacie: 2
Popieram całkowicie kolegę ONATOS.
Jestem też złomiarzem
. Przejeżdżając koło złomu zawsze tam wstąpię.
No, można ciekawe rzeczy za grosze przytargać do domu. Dołożę parę zdjęć na dowód tego.
Wszystko co na zdjęciach mnie kosztowało około 20zł. Ato jest tylko część tego co można znaleźć właśnie na złomie.

Jestem też złomiarzem

No, można ciekawe rzeczy za grosze przytargać do domu. Dołożę parę zdjęć na dowód tego.
Wszystko co na zdjęciach mnie kosztowało około 20zł. Ato jest tylko część tego co można znaleźć właśnie na złomie.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
Sadząc po nicku widzę że masz blade pojęcie o tym co pokazałem wyżej.
Więc zobacz co można zrobić ze złomu.
Piła taśmowa, miałem tylko koła. Prasa do warsztatu- ze złomu, zasilacze, prostowniki- radiatory, trafa, przewody, trazzystory ze złomu. Odtwarzacz CD do warsztatu ze złomu.
Laminarka do PCB ze złomu. Iskrograf ze złomu. Anodowanie aluminium, prostownik i wyposażenie oprócz wanien ze złomu. świder do łuparki do drewna, ze złomu. Solidna spawarka transformatorowa ze złomu (pożyczona). Nawet niektóre wyświetlacze i mierniki ze złomu. To jest tylko skromna część tego.

Więc zobacz co można zrobić ze złomu.
Piła taśmowa, miałem tylko koła. Prasa do warsztatu- ze złomu, zasilacze, prostowniki- radiatory, trafa, przewody, trazzystory ze złomu. Odtwarzacz CD do warsztatu ze złomu.
Laminarka do PCB ze złomu. Iskrograf ze złomu. Anodowanie aluminium, prostownik i wyposażenie oprócz wanien ze złomu. świder do łuparki do drewna, ze złomu. Solidna spawarka transformatorowa ze złomu (pożyczona). Nawet niektóre wyświetlacze i mierniki ze złomu. To jest tylko skromna część tego.

-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Część osób przez złomowisko rozumie śmietnik i ludzi którzy tam zaglądają za śmieciarzy.
Zapewniam że jest inaczej.
Mój kolega jest właścicielem dość dużego złomu.
Osoby które tam zaglądają ( kupujący) na pewno nie sa ułomni w wiedzę , umiejętności i portfel. Jedna z jego klientek przyjeżdza najnowszym Mercedesem S AMG za prawie milion zł. i odkupuje stare maszyny do szycia, podstawy do nich itp ponieważ je kolekcjonuje.
Pewien symaptyczny gość zbiera militarkę i ma odkładane , łuski, chełmy, itp. ma podobno dużą i konkretną kolekcję.
Mój klient np. posiada firme utylizacyjną linie produkcyjne. Rozbiera to u siebie w firmie i sprzedaje na części , reszta na złom. Zainteresowanie tymi częściami jest ogromne , zaczynajac od firm , konstruktorów jak my itp. Generalnie po sprzedaży części zostaje sam korpus.
Biorąc po uwagę ceny nowych serw, serwopaków i innych części to odkup cześci z takiej firmy stanowi ułamek kosztów nowej części.
Ceny w takich firmach nie sa małe ale wraz się opłaca.
oprawcafotografii napisał " Owszem. Ale jakos tak sie sklada, ze wiekszosc fortun powstaje dzieki pomyslom, ciezkiej pracy i oszczednosci, a nie traceniu czasu na grzebanie
w smietnikach. Daj znac kiedy pierwszy milion tam znajdziesz
"
Właśnie mój kolega na złomie zarobił pierwszy milion.
Zapewniam że jest inaczej.
Mój kolega jest właścicielem dość dużego złomu.
Osoby które tam zaglądają ( kupujący) na pewno nie sa ułomni w wiedzę , umiejętności i portfel. Jedna z jego klientek przyjeżdza najnowszym Mercedesem S AMG za prawie milion zł. i odkupuje stare maszyny do szycia, podstawy do nich itp ponieważ je kolekcjonuje.
Pewien symaptyczny gość zbiera militarkę i ma odkładane , łuski, chełmy, itp. ma podobno dużą i konkretną kolekcję.
Mój klient np. posiada firme utylizacyjną linie produkcyjne. Rozbiera to u siebie w firmie i sprzedaje na części , reszta na złom. Zainteresowanie tymi częściami jest ogromne , zaczynajac od firm , konstruktorów jak my itp. Generalnie po sprzedaży części zostaje sam korpus.
Biorąc po uwagę ceny nowych serw, serwopaków i innych części to odkup cześci z takiej firmy stanowi ułamek kosztów nowej części.
Ceny w takich firmach nie sa małe ale wraz się opłaca.
oprawcafotografii napisał " Owszem. Ale jakos tak sie sklada, ze wiekszosc fortun powstaje dzieki pomyslom, ciezkiej pracy i oszczednosci, a nie traceniu czasu na grzebanie
w smietnikach. Daj znac kiedy pierwszy milion tam znajdziesz

Właśnie mój kolega na złomie zarobił pierwszy milion.
-
Od lat złom i śmieci to góra złota
oczywiście mówię globalnie bo w Polsce jest troszkę inaczej.
A autoszroty ?-to przecież też złomowiska a części tam kupujemy
wiadomo że nie wszystkie ale jednak
Dobrym przykładem są ciuchbudy -mają się dobrze pomimo
tego że w spożywczym tez można kupić spodnie i do tego tanie.
Żeby założyć złomowisko to trzeba mieć dobrze wypchany portfel
oczywiście mówię globalnie bo w Polsce jest troszkę inaczej.
A autoszroty ?-to przecież też złomowiska a części tam kupujemy
wiadomo że nie wszystkie ale jednak
Dobrym przykładem są ciuchbudy -mają się dobrze pomimo
tego że w spożywczym tez można kupić spodnie i do tego tanie.
Żeby założyć złomowisko to trzeba mieć dobrze wypchany portfel