odstraszanie szpaków
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
odstraszanie szpaków
Wrzucam temat j/w.
Zbliża się sezon na czereśnie i inne owoce. Mam w ogrodzie kilka drzew owocowych i jak co roku zacznie się walka ze szpakami aby cokolwiek ocalało. Najskuteczniejszym sposobem są siatki ochronne ale gdy się ma sporo drzew, to jest spory wydatek i dużo pracy przy ich założeniu.
Szukam sposobu na odstraszanie szpaków: mechanicznie, elektronicznie ... perswazją ..
Zostało czasu ok. 2 - 3 tygodnie.
Zbliża się sezon na czereśnie i inne owoce. Mam w ogrodzie kilka drzew owocowych i jak co roku zacznie się walka ze szpakami aby cokolwiek ocalało. Najskuteczniejszym sposobem są siatki ochronne ale gdy się ma sporo drzew, to jest spory wydatek i dużo pracy przy ich założeniu.
Szukam sposobu na odstraszanie szpaków: mechanicznie, elektronicznie ... perswazją ..
Zostało czasu ok. 2 - 3 tygodnie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Barbarzyństwo.
O ile mi wiadomo, wszystkie ptaki w Polsce poza wróblem pospolitym, są pod ochroną gatunkową albo ścisłą ochroną. Tak więc przy takich metodach "odstraszania" można w ogóle stracić dochody z sadu czereśniowego (z powodu potężnej kary) albo nawet wolność.
Nie ma opcji, trzeba montować siatki albo różne straszaki. Straszaki zamontować nie jest trudno tak jak siatki. Owszem, wydatek, ale jednorazowy. Za to będzie więcej owoców.
P.S. Szpaki są wyjątkowo żarłoczne jeśli chodzi o owady i ich larwy. Potrafią "przeorać" trawnik wyjadając larwy chrabąszczy które kilka lat podgryzają korzenie roślin. Wróble dla odmiany, a raczej ich przetrzebienie przez chemię, są odpowiedzialne za zalew kleszczy przenoszących śmiertelnie groźne dla ludzi choroby.
O ile mi wiadomo, wszystkie ptaki w Polsce poza wróblem pospolitym, są pod ochroną gatunkową albo ścisłą ochroną. Tak więc przy takich metodach "odstraszania" można w ogóle stracić dochody z sadu czereśniowego (z powodu potężnej kary) albo nawet wolność.
Nie ma opcji, trzeba montować siatki albo różne straszaki. Straszaki zamontować nie jest trudno tak jak siatki. Owszem, wydatek, ale jednorazowy. Za to będzie więcej owoców.
P.S. Szpaki są wyjątkowo żarłoczne jeśli chodzi o owady i ich larwy. Potrafią "przeorać" trawnik wyjadając larwy chrabąszczy które kilka lat podgryzają korzenie roślin. Wróble dla odmiany, a raczej ich przetrzebienie przez chemię, są odpowiedzialne za zalew kleszczy przenoszących śmiertelnie groźne dla ludzi choroby.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Przy okazji przeorzą przydomowy ogródek, wycinając wszystkie nowalijki, które zaniosą potem do gniazd w celu chłodzenia jaj w upalne dni (z autopsji).mc2kwacz pisze:Potrafią "przeorać" trawnik wyjadając larwy chrabąszczy które kilka lat podgryzają korzenie roślin
Oczywiście nie jestem zwolennikiem zabijania jakichkolwiek stworzeń, i w tym przypadku chodzi o głos jastrzębia nagrany na taśmie. Metoda stosowana np na lotniskach zamiast żywych jastrzębi(nie mylić z naszymi "jaszczembiami" F-16

Tylko gdzie taką cholerę nagrać?

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
znalazłem to: http://importmania.pl/product-pol-612-D ... tAodu2sAow
[ Dodano: 2014-05-17, 17:15 ]
jedna z opinii :
Produkt super robi wrażenie nie tylko na ptakach ale tez na sąsiadach
[ Dodano: 2014-05-17, 17:15 ]
jedna z opinii :
Produkt super robi wrażenie nie tylko na ptakach ale tez na sąsiadach

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Powiem tak u mnie na wsi niegdyś ze sprzedaży czereśni ludzie domy budowali, więc ich pilnowali, także przed bezskrzydłymi, ale za to bardzo żarłocznymi i przebiegłymi amatorami czereśni na dwóch nogach
Sposób na szpaki był jeden: wstajesz czwarta rano albo i wcześniej i idziesz do sadu z dwiema pokrywkami. Reszty chyba tłumaczyć nie muszę
Na dwunogich amatorów nawet pokrywki nie były potrzebne, w tym wypadku jako oręż stosowane były raczej grabie
Potem, w latach 90 już nikt nie chciał kupować czereśni, aż żal było patrzeć jak sady dziczeją, czereśni nikt nie obiera, a co dopiero żeby ich pilnował. Ci co pilnowali dawno pomarli, drzewa trochę później...

Potem, w latach 90 już nikt nie chciał kupować czereśni, aż żal było patrzeć jak sady dziczeją, czereśni nikt nie obiera, a co dopiero żeby ich pilnował. Ci co pilnowali dawno pomarli, drzewa trochę później...
-
Koniec sesonu na czereśnie - większość uratowana za przyczyną mojej żony.
Popatrzcie jaki sarkofag zbudowała moja żona

Ja niestety nie znalazłem czasu aby popracować nad nowocześniejszymi metodami odstraszania szpaków i drozdów, bo to one siały największe spustoszenie w naszym ogrodzie odstraszając nawet szpaki. Małe drzewka zostały objedzone zanim sie zorientowaliśmy.
Mam taki pomysł na przyszłość ( śliwki, wiśnie , jabłka):
-wycięta z cienkiej sklejki sylwetka drapieżnego ptaka, siedzącego na gałęzi,
-do tego korpusu doczepione na zawiaskach skrzydła,
-kukła będzie poruszać skrzydłami i wydawać skrzeczący głos - cyklicznie,
Może jakieś podpowiedzi - jaki mechanizm do poruszania skrzydłami i generator dzwięków?
Popatrzcie jaki sarkofag zbudowała moja żona

Ja niestety nie znalazłem czasu aby popracować nad nowocześniejszymi metodami odstraszania szpaków i drozdów, bo to one siały największe spustoszenie w naszym ogrodzie odstraszając nawet szpaki. Małe drzewka zostały objedzone zanim sie zorientowaliśmy.
Mam taki pomysł na przyszłość ( śliwki, wiśnie , jabłka):
-wycięta z cienkiej sklejki sylwetka drapieżnego ptaka, siedzącego na gałęzi,
-do tego korpusu doczepione na zawiaskach skrzydła,
-kukła będzie poruszać skrzydłami i wydawać skrzeczący głos - cyklicznie,
Może jakieś podpowiedzi - jaki mechanizm do poruszania skrzydłami i generator dzwięków?