Odlewanie
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Odlewanie
tzn tak mam dość sporo opiłków srebra i chciałbym to przetopić w coś konkretnego i teraz zastanawiam się jak zrobić
1. Dymarkę
2. formę
czytałem ze srebro topi się w około 1000st. C wiec muszą być to wytrzymałe rzeczy może ktoś to robił jakiś projekt dymarki proszę o pomysły propozycje i rady
1. Dymarkę
2. formę
czytałem ze srebro topi się w około 1000st. C wiec muszą być to wytrzymałe rzeczy może ktoś to robił jakiś projekt dymarki proszę o pomysły propozycje i rady
" Wszystko da się zrobić tylko trzeba chcieć "
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Odlewanie
Sporo to znaczy ile? Kilogram?hakorgon pisze:tzn tak mam dość sporo opiłków srebra
Przy kilkunastu gramach wystarczy palnik na propan-butan z dużą dyszą, łyżka szamotowa, albo kawałek węgla drzewnego z wydrążonym zagłębieniem, boraks.
Forma - chcesz odlać "gąskę" do walcowania, czy konkretny wyrób?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zaintgeresowal mnie rowniez ten temat. Mam troche srebrnych rzeczy, ktore nie sa uzywane - czyli na przemiał
Wypadalo by cos ciekawego zrobic.
http://www.polska.pl/spec/biskupin/gale ... id,739.htm

http://www.polska.pl/spec/biskupin/gale ... id,739.htm
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
A masz model do zaformowania? Jeśli to ma być dobrej jakości, to już samo przygotowanie formy jest dosyć trudne. Zwykle - zakładając, że masz już model z wosku z układem wlewowym - zalewasz go gipsem odlewniczym (uwaga na zapowietrzenia). Po zastygnięciu trzeba wytopić wosk, i wyżarzyć gips. Następnie wlać roztopione srebro pod ciśnieniem - najprostsza metoda to odwirowanie formy zaraz po zalaniu. Hardkorowcy energicznie zakręcają formą umocowaną na długim drucie.hakorgon pisze:konkretny wyrób i ma być on w miarę dobrej jakości
Dalej to już łatwizna.
O ile dobrze policzyłem, 50g to prawie 5cm^3. Palnikiem na propan-butan raczej nie da rady - może, gdyby przynajmniej zbudować budkę z cegieł szamotowych. Nigdy nie robiłem takich ćwiczeń. Odlewy wyrobów i ew. jakieś większe sztabki do dalszej obróbki wykonuje nam firma odlewnicza.hakorgon pisze:dokładnie mam tego srebra nie więcej niż 50g
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
bardzo się ciesze że tyle osób odpowiedziało na mój temat
dzisiaj zabieram się do zbudowania paleniska rysunek przedstawiony poniżej.
mam frezarkę więc zrobienie takiej formy może okazać się nie tak bardzo kłopotliwe tylko nie wiem jak zrobić odpływ powietrza które zgromadza się w formie przy odlewaniu
Tak mogę zrobić model tego przedmiotu z wosku ale nie mam jak tego odwirować ani jak wstrzyknąć srebro.
ale dokładnie :
odnośnie paleniska męczą mnie problemy takie jak:
czy wlot powietrza zrobić od dołu ? ( to rozwiązanie wydaje mi się najbardziej logiczne), także
czy robić to wysokie palenisko czy zrobić taką jakby miskę?
z resztą rysunki poniżej

to jest właśnie wyjście nr 1 palenisko wysokie z wlotem powietrza dolnym co do obudowy drewnianej to wzoruje się na kowalu z bractwa rycerskiego miał on bardzo podobną konstrukcję tylko że na miech z wlotem z prawej strony i niższą i też z drewnianą obudową spełniała swoje zadanie w 100%
drugim wyjściem jest taka sama konstrukcja tylko po prostu niższa
na całe szczęście zaprawa szamotowa jest stosunkowo tania a dokładnie 5kg za 11zł w castoramie z tym nie będzie problemów rury stalowe które zatopię w szamocie będą doprowadzały powietrze jestem pełen optymizmu i czekam na wasze oceny
proszę o szybki porady ponieważ zależy mi na tym aby zrobić to dzisiaj
było by to proste palenisko które można przenieść. jeżeli ktoś wie jaką temperaturę mogę w czymś takim osiągnąć taka informacja była by mi przydatna. wszystie sugestie odnośnie samego paleniska tak że mile widziane.
ah i przepraszam za pomyłkę ale srebra jest między 500 a 600g omsknęło mi się jedno zero ale nie będę topił wszystkiego naraz bynajmniej tak mi się wydaje max miedzy 50 a 100g na raz
no może 150g nie więcej
dzisiaj zabieram się do zbudowania paleniska rysunek przedstawiony poniżej.
właśnie z tego linku powyżej dowiedziałem się o brązowych formach do odlewania srebra.
mam frezarkę więc zrobienie takiej formy może okazać się nie tak bardzo kłopotliwe tylko nie wiem jak zrobić odpływ powietrza które zgromadza się w formie przy odlewaniu
Tak mogę zrobić model tego przedmiotu z wosku ale nie mam jak tego odwirować ani jak wstrzyknąć srebro.
ale dokładnie :
Palnikiem na propan-butan raczej nie da rady - może, gdyby przynajmniej zbudować budkę z cegieł szamotowych
odnośnie paleniska męczą mnie problemy takie jak:
czy wlot powietrza zrobić od dołu ? ( to rozwiązanie wydaje mi się najbardziej logiczne), także
czy robić to wysokie palenisko czy zrobić taką jakby miskę?
z resztą rysunki poniżej

to jest właśnie wyjście nr 1 palenisko wysokie z wlotem powietrza dolnym co do obudowy drewnianej to wzoruje się na kowalu z bractwa rycerskiego miał on bardzo podobną konstrukcję tylko że na miech z wlotem z prawej strony i niższą i też z drewnianą obudową spełniała swoje zadanie w 100%
drugim wyjściem jest taka sama konstrukcja tylko po prostu niższa
na całe szczęście zaprawa szamotowa jest stosunkowo tania a dokładnie 5kg za 11zł w castoramie z tym nie będzie problemów rury stalowe które zatopię w szamocie będą doprowadzały powietrze jestem pełen optymizmu i czekam na wasze oceny
proszę o szybki porady ponieważ zależy mi na tym aby zrobić to dzisiaj

było by to proste palenisko które można przenieść. jeżeli ktoś wie jaką temperaturę mogę w czymś takim osiągnąć taka informacja była by mi przydatna. wszystie sugestie odnośnie samego paleniska tak że mile widziane.
ah i przepraszam za pomyłkę ale srebra jest między 500 a 600g omsknęło mi się jedno zero ale nie będę topił wszystkiego naraz bynajmniej tak mi się wydaje max miedzy 50 a 100g na raz

" Wszystko da się zrobić tylko trzeba chcieć "
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Można użyć kształtek kanalizacyjnych-ceglanych, do tego ruszt żeliwny z kratki ściekowej z przyspawanymi nogami.
A ile to rzeczy można kupić na tym allegro. Tygiel grafitowy, sznurek do 1000 st.C. A ja jeszcze myślę nad wykorzystaniem starej beczki blaszanej do zalewania odśrodkowego małych detali. Podobne kształtem są maszynki do produkcji biżuterii, dewocjonaliów. Mnie interesuje przetopienie puszek.
A ile to rzeczy można kupić na tym allegro. Tygiel grafitowy, sznurek do 1000 st.C. A ja jeszcze myślę nad wykorzystaniem starej beczki blaszanej do zalewania odśrodkowego małych detali. Podobne kształtem są maszynki do produkcji biżuterii, dewocjonaliów. Mnie interesuje przetopienie puszek.