Odlew
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 6
heh ta kombinacja to jest autokorekta z tela. nie chodzi mi o forme tylko o zrobienie polfabrykatu z odlewu np
tu jest kolnierz i jak mam model tego kolnierza jak zrobic te nachylenia odlewnicze zeby potem wyszedl rysunek w 2d tak jak na pokazany przykladzie ze model kreskowany jest w jednym kierunku a naddatki w drugim ta sie to jakos szybko zrobic

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wiem że w EdgeCAM jest taka opcja do modelu dodania naddatku na obróbkę ale w SW nie wiem - tak na szybko to budujesz model (część 1) jaki ma być później np skalowanie lub nowy szkic(nowa część 2) z odpowiednim odsunięciem od docelowych wymiarów. Składasz to w złożeniu i tworzysz rysunek wykonawczy.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Opcja 1. W rysunku na nowej warstwie rysujesz liniami naddatki. Można ustawiać krój i styl linii szkicu za pomocą paska format linii.
Opcja 2. W modelu robisz kopię obiektu i tam odsuwasz ściany (operacja przenieś ścianę) lub ręcznie dorysowujesz naddatki w geometrii.
Nie ma do tego automatu, za takie rzeczy zawsze odpowiada człowiek, a naddatek zależy chociażby od rodzaju obróbki.
Opcja 2. W modelu robisz kopię obiektu i tam odsuwasz ściany (operacja przenieś ścianę) lub ręcznie dorysowujesz naddatki w geometrii.
Nie ma do tego automatu, za takie rzeczy zawsze odpowiada człowiek, a naddatek zależy chociażby od rodzaju obróbki.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Kreskowanie to chyba normalna sprawa w przekroju. Jeżeli będą dwie bryły to kreskowanie może być dla nich odwrócone. Kolor zależy od warstwy, zawsze też można bryły odjąć - wówczas pozostanie tylko naddatek i finalna bryła.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl