Odległość dyszy od cietego materiału
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Odległość dyszy od cietego materiału
Witam, mam pytanie jaka powinna byc odległość dyszy 1,4mm od cietego materiału np. przy pradzie 80A?? Czy odległość ta ma to duzy wplyw na jakosc ciecie czy sa np. duze roznice pomiedzy odsunieciem 2mm a 5mm od cietego materiału. Jaka odległość jest najlepsza jesłi jest ustawiana recznie??
bla bla bla
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Odległość dyszy od cietego materiału
Między 60-90A ustawiam na 2-3 mm.ramzes111x pisze:Witam, mam pytanie jaka powinna byc odległość dyszy 1,4mm od cietego materiału np. przy pradzie 80A?
Oczywiście. Im niżej dasz panik tym większa gwarancja prostopadłości krawędzi po cięciu (szczególnie przy cięciu otworów lub łuków) i lepiej wydmucha szlakęramzes111x pisze:Czy odległość ta ma to duzy wplyw na jakosc ciecie czy sa np. duze roznice pomiedzy odsunieciem 2mm a 5mm od cietego materiału
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Ok dzieki za info... A na jakiej srednicy dyszach palisz do 80A i jakie predkości dajesz np. przy cięciu blachy 6mm?? Z tą prostopadloscia to nie do konca ze jak najblizej to najlepiej ... z tego co sie orientuje za blisko palnik ukos moze wychodzic dodatni za daleko palnik ukos wychodzi ujemny
wiec trzeba znalesc ten zloty srodek
Gdzies wyczytałem ze jakas firma zaleca przy cięciu blachy czarnej 6mm 80A i 2,7m/min. nie za szybko??
[ Dodano: 2011-01-27, 09:10 ]
Berdysz a móglbys napisac jakie odleglosci amperarz i dysze stosujesz przy cr.ięciu np blach 8-20mm ?? Jakie predkosci dajesz zeby krawedz wyszla gladka i nie ukosowana. Dzieki.
Pozdr.

[ Dodano: 2011-01-27, 09:10 ]
Berdysz a móglbys napisac jakie odleglosci amperarz i dysze stosujesz przy cr.ięciu np blach 8-20mm ?? Jakie predkosci dajesz zeby krawedz wyszla gladka i nie ukosowana. Dzieki.
Pozdr.
bla bla bla
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Kolego do agregatu powinieneś mieć jakąś DTR`ke i tam masz napisane wartości prądów i szbykości.ramzes111x pisze:Berdysz a móglbys napisac jakie odleglosci amperarz i dysze stosujesz przy cr.ięciu np blach 8-20mm ?? Jakie predkosci dajesz zeby krawedz wyszla gladka i nie ukosowana.
Pozatym zakładałem kiedyś temat cięcię plazmą od podstaw, masz tam dużo odpowiedzi na swoje pytania.
Ale ok...
Bynajmniej ja daję odległość ~3mm prądy 60A i 80A.
Napięcie to zależy od gr. blachy ale około 143V lub 146V
Prędkości 1300 /1500 mm/min
Ja tnę tak od 4mm do 8 mm 60A, 8 mm do 10/12 80A, w górę max 15mm - 100A. Mam do dyspozycji 100A ale grubsze blachy wolę już ciąć gazem.
Na stronie CNCCAD`a jest wyjaśnione jakie są błędy i jak wygląda ich identyfikacja.
Prędkości dostosowujesz do jakości cięcia, także ja nie powiem ci jak wygląda prędkość posuwu dla danej blachy.
Wszystko zależy również od maszyny i źródła jakim dysponujesz. Ja opisałem HP PM 1650 i portal Zakmet.
Pozdrawiam