oprawcafotografii pisze: ↑12 maja 2020, 11:17
mik2020 pisze: ↑12 maja 2020, 10:59
...
Niektórzy uważają że jak jest filtr cyklonowy to to wszystko załatwia

.... rany, filtr cyklonowy czy też osłona cyklonowa to tylko dodatkowo ochrona filtra głównego i tyle. Łopatologicznie pisząc :powoduje ona to że część pyłów które zostały by poderwane i osadzone na filtrze głównym nie trafi do niego tylko będzie jakby krążyła wokół osłony "cyklona" w ruchu wirowym i opadała na dno zbiornika. Dzięki niej oszczędzamy i wydłużamy żywotność filtra głównego.
Brawo Jasiu
W praktyce jakikolwiek "odkurzacz warsztatowy" + separator cyklonowy wystarczą na wiele
lat pracy w dodatku prawie bezkosztowej bo dzięki cyklonowi zużycie i koszt filtrów mocno spada...
q
Jeżeli by tak było to super!!!!

Typowy odkurzacz przemysłowy zatrzymuje pyły od 3 mikronów i mniejsze. Odkurzacz warsztatowy około 20-30 mikronów (w zależności od modelu). Osłona cyklonowa część zatrzyma. Reszta przeleci przez filtr główny , następnie przez silniki i w powietrze. Każdy pewnie kiedyś troszkę w domu zaciągnął odkurzaczem pył po gładzi i następnie zaobserwował jak cudownie wydostaje się on z drugiej strony za silnikiem (choć trochę zostało oczywiście też w przypchanym worku). Jakby był wcześniej separator cyklonowy to czy wszystko by zatrzymał .... nie . Zmniejszył by tylko trochę ilość pyłu.
W zależności od ilości zbieranego pyłu wcześniej czy później i tak filtr główny do wymiany.
Dodane 3 minuty 21 sekundy:
piromarek pisze: ↑12 maja 2020, 13:57
Jak sobie radzicie z karbowanymi wężami ?
U mnie strasznie się brudzą od środka i zbierają smar z pyłem.
Dodatkowo bardzo hamują w nich wióry. Czasem potrafią się wręcz zaczopować.
Czy używacie może jakiegoś rodzaju przewodów gładkich w środku ?
Karbowane (PCV) mają dwie zalety: są lekkie i bardzo elastyczne
Zalecam węże poliuretanowe gładkie w środku (byle nie te najtańsze bo szybko się zniszczą) . Nawet jak za jakiś czas wąż się zalepi na ściankach pyłem to można potraktować go wodą (nawet do 90st C) i przemyć.
Do olejów i wszelakich wiórów te węże są najlepsze.