Odciąg trocin

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

rafi_prv
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rafi_prv » 09 gru 2005, 20:24

mumin pisze:Im bliżej do wylotu odstęp łopatek od ścianki powinien się zwiększać. Mam wyciąg do wiórów, używam go do piły heblarki itp najwięcej oblepiają się łopatki, na ściankach tego nie zauważyłem. Przeanalizuj rysunek.
Zgadzam się z powyższym. To właśnie przy równym odstępie łopatek od ścianki pojawia się gromadzenie pyłu (m/w na 1/3 obwodu obudowy). Jakieś 8 lat temu zbudowałem sobie odciąg, a do zaprojektowania "ślimaka" obudowy wentylatora posłużył poradnik mechanika, z którego po prostu przeskalowałem rysunek.

Pozdrawiam.

Tagi:

Marcin258
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Kontakt:

Post napisał: Marcin258 » 09 gru 2005, 20:37

czy możecie polecić jaką literaturę na temat wspomnianych pomp lub publikacji w internecie
dzięki

Adalber
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Adalber » 09 gru 2005, 21:38

Wentylatory odsrodkowe ,bo o takich tutaj mowa pracują jak sama nazwa wskazuje dzięki sile odśrodkowej.Wirujący wirnik rozpędza powietrze znajdujące się "między łopatkami",ponieważ mamy do czynienia z ruchem obrotowym występuje siła odśrodkowa i powietrze jest odrzucane na zewnątrz -tam mamy nadciśnienie .W miejscu skąd powietrze zostało usunięte jest podciśnienie .Pomijając kształty obudowy i łopatek wirnika zasada jest jedna im wyższe obroty tym siła odśrodkowa większa i wydajność wentylatora rośnie . Odkurzacz pracuje na tej samej zasadzie to po co w nim 15000 -20000 obrotów
skoro optymalne jest 1300.
Jeśli zależy ci na dużej sile ssania a małej wydajniści (po co wyciągać nadmiar powietrza z ogrzewanego pomieszczenia ) budowa wirnika powinna przypominać ten od odkurzacza.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: numerek » 09 gru 2005, 23:05

masz rację co do odkurzaczy
rzeczywiscie te wirniki osiagaja straszne obroty ale zwaz na budowę tych wirniczkow
otóż w odkurzaczu aby wywołac tak dużą siłę ssania zastosowano spietrzanie
czyli kilka małych wirniczków jeden za drugim z przegrodami
na tych przegrodach są kierownice kierunkujące strumień powietrza w odpowiedni sposób
zazwyczaj wirników jest 2 szt rzadziej 3 lub 4
to dziala poniekąd jak sprężarka turbinowa
łopatki winików są ukształtowane w taki sposób że maja jak najwiekszą długość co przy ruchu obrotowym powoduje maksymalne przespieszenie powietrza
i teraz - kierując tak rozpędzone powietrze do drugiego wirnika rozpedzamy go dalej
a że to wszystko jest w szczelnej obudowie to i ssanie jest odpowiednie
a i obroty robią swoje

z drugiej strony gdyby zalozyć 1 wirnik przy tych samych obrotach to prawdopodobnie nie nastapiłoby takie ssanie bo przyspieszenie - a więc i podcisnienie byłoby za małe

w wentylatorach nie chodzi o wytworzenie dużego podciśnienia
tu wystarczy zupełnie male podciśnienie ale wazny jest duzy wydatek
dlatego stosuje sie wentylatory z dosyć duzymi łopatami aby wlasnie ten wydatek byl jak największy

w każdym razie ten zamek (przewężenie) musi byc dla poprawnego dzialania

Hoax
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Hoax » 09 gru 2005, 23:56

numerek To wielkość konstrukcji wymusiła stosowanie tego typu wentylator w odkurzaczach bo przy tych gabarytach ma większą wydajność niż zwykły wentylator odśrodkowy.Odkurzacze centralne nie mają tego problemu i wystarcza im pojedyńczy wirnik.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: numerek » 10 gru 2005, 00:30

no ok
konstrukcja wymusiła takie rozwiązanie ale czy w centralnym odkurzaczu obroty sa na poziomie kilku tysięcy obr/min ?

zbudowałem dla własnych potrzeb kilka takich --> wentylatorów promieniowych
robiłem sam ze względu na ich cene -są z tworzywa sztucznego - a tego nie da się kupić na złomowcu :(

i stwierdzam że zwiększanie obrotow bez dokladnych pomiarów wielkości wirnika nic nie da a może zniszczyć całą robotę
niestety ja nie miałem zaplecza badawczego i uczylem sie na "żywym organiźmie" i trochę pobłądziłem

w każdym razie nie chce się wymądrzać ale wierzcie lub nie - dobry wentylator to cichy i wydajny a taki zbudowac to sztuka ! mnie się nie udało :(

Adalber

Post napisał: Adalber » 10 gru 2005, 11:08

Na stronie którą podałeś jest wentylator WB20/064 , zwróć uwagę na obroty i wydajność.
Nie słyszałem ,żeby rozpadł się jakiś wentylator ,który ma wyważony wirnik i wszystkie łopatki , nawet jak jest zduszony do zera .
www.wentylacja.com.pl/publikacje/publikacje.asp?ID=1414

Awatar użytkownika

webserver
Kontakt:

Post napisał: webserver » 13 gru 2005, 09:44

Ja tam stosuje odkurzacz :wink:
Pozdrawiam PlotComplex.com

dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dasza77 » 06 mar 2007, 09:32

Po dłuższej przerwie ponownie spróbuję wznowić temat odciągu trocin .

Planuję zakup takiego urządzenia do mojej frezarki . Może koledzy poradzą mi jakie urządzenie kupić - w kwocie do 1000,- zł .
Może któryś z kolegów stosuje już takie , chętnie usłyszę opinię.

Sam używam do tej pory odkurzacza , zaleta : b.dobry ciąg , wady: głośny , trzeba pilnować aby regularnie opróżniać worek.

Pojawiły się niedawno w marketach odciągi za ok. 650,- zł , ale sprawdziłem ich siłę ssanie i jest fatalna w porównaniu od zwykłego odkurzacza.

Może ktoś używa odciągu firmy PROMA ? ( www.promapl.pl ) lub podobnych ?

A ' propos w tej firmie sprzedają za przystępną cenę gotowe stoły krzyżowe ( ok. 600zł )

Pozdr.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 06 mar 2007, 09:36

Osobiście kupiłem trochę droższy ale znajomy używa Prome i jest zadowolony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”