1) od jakiego programu zacząć projektowanie? (wyczytałem ze jest kilka programów CAD do projektowania 3D...mnie przekonał coś SolidWorks, co o Tym sadzicie?)
a) Jeżeli bym wybrał SolidWorksa to czy wykorzystuje się do tego programu jakieś inne programy wspomagające projektowanie, obliczenia itp? może jakieś nakładki?
2) zakaładamy ze mamy już gotowy projekt w 3D co dalej robimy? (wyczytałem ze są programy CAM które nasz projekt z CAD z projektu 3D zamieniają na G-kody....mnie przekonał SolidCAM, co o tym myślicie? )
a) jeżeli użyjemy SolidCAMa do wygenerowania G-kodu to możemy go już bezpośrednio użyć np we frezarce ze sterowaniem Sinumerik ? czy jeszcze przed tym musimy ten kod jakoś "obrobić"?
3) do wykonania takiej matrycy, jakich maszyn CNC potrzebujemy? jak frezarki to jakiego typu, jakiego sterowania warto by było się nauczyć itp itd....
Prosiłbym bym kogoś żeby ktoś w miarę krótko i na temat opisał taki sposób podejścia do sprawy, samą edukacją zajmę się sam, czyli jakieś książki, .pdf-y i tuttoriale, jest tego pełno w sieci tylko potrzebuje takiej jakby "ścieżki edukacyjnej"

Dziękuję wszystkim za pomoc