obrobka wykanczajaca wielowypustu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
obrobka wykanczajaca wielowypustu
Witam. Jestem studentem i mam mały problem. Muszę dobrać narzędzie do obróbki wykańczającej wielowypustu (srednica zewnetrzna 32mm, wysokość zęba 3mm, szerokość zęba 6mm, łączna ilość zębów: 8, materiał nie został podany więc przyjąłem st5 nie obrobiona cieplnie). Zorientowałem się iż muszę zastosować frez ślimakowy. Problem tkwi w odnalezieniu takiego noża i wyborze płytek oraz następnym ustaleniu parametrów skrawania. Czy byłby ktoś tak dobry i coś podpowiedział lub/i podał jakąś stronę, na której mógłbym znaleźć te informacje??
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
nie koniecznie musi być frez ślimakowy.można też się pobawić stosując dwie piłki zachowując pomiędzy nimi rozstaw taki jaka jest szerokość wielowypustu.a to co nie potrzebne można wybrać już następną piłką zachowując średnicę wewnętrzną.ale tak jak napisałem jest to zabawa gdy nie ma się innych narzędzi.obroty w zależności od średnicy freza około 100
alkohol niszczy skórę-szczególnie na dłoniach i kolanach.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: obrobka wykanczajaca wielowypustu
W/g opisu prawdopodobnie chodzi Tobie o taki wielowpust (patrz: zdj. -w przekroju).maciek888 pisze:Witam. Jestem studentem i mam mały problem. Muszę dobrać narzędzie do obróbki wykańczającej wielowypustu (srednica zewnetrzna 32mm, wysokość zęba 3mm, szerokość zęba 6mm, łączna ilość zębów: 8, materiał nie został podany więc przyjąłem st5 nie obrobiona cieplnie). Zorientowałem się iż muszę zastosować frez ślimakowy. Problem tkwi w odnalezieniu takiego noża i wyborze płytek oraz następnym ustaleniu parametrów skrawania. Czy byłby ktoś tak dobry i coś podpowiedział lub/i podał jakąś stronę, na której mógłbym znaleźć te informacje??
Ja zastosowałbym do tego rodzaju obróbki frez tarczowy. Jeśli chodzi o parametry , to zależą one od średnicy freza jaki wybierzesz.