tak jak w temacie mam wykonać kilka programów do obróbki wału korbowego na obrabiarki CNC. Mam kilka typów obrabiarek 5osiowych.. jedne są z przeciwwrzesionem inne z konikiem. Mam pytanie, bo kiedyś widziałem (trafiłem na film na youtube) na centrum tokarsko-frezarskie 5osiowe z przeciwwrzecionem oraz konikiem (chowało się poprzez obrób o 90stopni). Wie ktoś może jakie to są centra ? konkretne marki, modele, bo nie mogę odnaleźć co to było.
Ale mianowicie mam inny problem. Wiedząc, że wał będzie miał długość prawie 400mm i wykonany z wała o średnicy 160mm zastanawiam się jak zabrać się za to od początku. wiadomo, że wrzeciono główne nie utrzyma z jednej strony takiego wału, więc trzeba albo konika albo przeciwwrzeciona. Problem w tym, że nie wiem w jaki sposób wywiercić otwory w osi C czoła przy takim dużym elemencie. Przecież nie złapię wrzecionem w połowie długości wału i nie wywiercę (by zblansować ciężar)... chodzi o to, że wkładam zwykłą "belę" stali i wyciągam wał korbowy. Czy przed włożeniem owej "beli" do maszyny muszę ją jakoś wstępnie obrobić ? wykonać jakieś otwory, szlify itd? Wykonanie nakiełków na czym mogę wykonać przed wrzuceniem do tejże obrabiarki?
Może ktoś ma jakieś sugestie jak się do tego zabrać.
dziękuję i pozdrawiam

W razie czego wrzucam zdjęcie wału, którego obróbkę chcę zaprogramować.