Obróbka wałka z tworzywa sztucznego
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Obróbka wałka z tworzywa sztucznego
Ostatnio obrabiałem na frezarce wałek tekstolitowy jednak z niego bardzo pyli.
Czy jest jakiś dostępny wałek z tworzywa w którym będzie się dobrze frezowało.
Aby powierzchnia obrabiana była później dobrej jakości najlepiej aby było to jakieś tworzywo które jest kruche.
Czy jest jakiś dostępny wałek z tworzywa w którym będzie się dobrze frezowało.
Aby powierzchnia obrabiana była później dobrej jakości najlepiej aby było to jakieś tworzywo które jest kruche.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Obróbka wałka z tworzywa sztucznego
Zależy od końcowego zastosowania tego tworzywa po frezowaniu.grzess pisze:Aby powierzchnia obrabiana była później dobrej jakości najlepiej aby było to jakieś tworzywo które jest kruche.
Może to być np. jakiś polimer: polipropylen (PP), polistyren (PS), politlenek etylenu (PEO) - "sztuczna stal", polimetakrylan metylu (PMM) (szkło organiczne) ...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ostatnio obrabiałem tworzywo na strugarce do metalu. Ręcznie zaostrzonym nożykiem. Powierzchnia - bajka. Czas obróbki też imponujący. Wióry leciały ogromne, ale nic się nie grzało. Bardzo mi się to spodobało i jeśli dojdzie do obrabiania tworzywa a będzie to możliwe w ten sposób, to na pewno tylko tak będę to robił. Oczywiście jeśli chodzi o powierzchnie płaskie.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
myślę że najlepsze tworzywo będzie poliacetal(pom) doskonale się obrabia i jest kruche jak pan chciał
tu można kupić to i nie tylko
http://www.mawotechnology.com/
tu można kupić to i nie tylko
http://www.mawotechnology.com/