Hej,
robię tabliczkę "znamionową" z numerem fabrycznym pewnego sprzętu. Do zrobienia takiej tabliczki wybrałem poliamid. Frez 1.2 mm jednopiór HSS, prędkość wrzeciona to 25k obrotów, posów 300 mm/min dołożyłem chłodzenie wodą, żeby zapobiec spiekaniu się plastiku na frezie. Jestem początkujący i te wartości dobrałem według testów. Z tego co czytałem powinien powstawać wiór i jest go trochę ale częściej pojawiają się zwijki plastiku który osadza się wokół frezu jednocześnie powodując z czasem złą obróbkę poliamidu. Może gdzieś popełniał błąd ? Z tego co wiem im mniejszy frez tym większa wartość obrotów wrzeciona więc dlatego tyle (max u mnie to 30k). Większy posów generuje nierówne nierówną płaszczyznę tej tabliczki a wychodzi póki co zaskakująco dobrze - poliamid jest pod tym względem dobry bo da się go piaskarką przelecieć i wygłada się dobrze (robiłem też próby na ABS ale jest za twardy).
Pytanie czy można lepiej obrobić ten materiał mając taki mały frez - tak jest potrzebny 1.2mm bo litery mają być w takiej odległości od siebie a nie innej i na większy nie ma mowy.
Obróbka poliamidu
Obróbka poliamidu frez 1mm
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Obróbka poliamidu
Zmniejsz obroty. I odpowiednio posuw.
Początkowo też kierowałem się danymi katalogowymi, tworzywo się topiło.
Do niektórych operacji zalecane było podgrzanie do 80 st. C, może wypróbuj.
Początkowo też kierowałem się danymi katalogowymi, tworzywo się topiło.
Do niektórych operacji zalecane było podgrzanie do 80 st. C, może wypróbuj.