obróbka pleksiglasu (szkło organiczne)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
obróbka pleksiglasu (szkło organiczne)
Witam Szanownych Forumowiczów,
Zawsze gdy frezuje, tnę czy wcierce w ww. materiale powierzchnia po obróbce jest matowa (biała). Ostatnio dostałem kilka fajnych kształtów które na pewno były obrabiane a jednack ich powierzchnia była krystalicznie przejrzysta - bardzo mi się to podoba !
Ktoś wie jak to zrobić?
Jest jakiś rozpuszczalnik czy polerka ?
Pozdrawiam
Przemek Lachowicz
Zawsze gdy frezuje, tnę czy wcierce w ww. materiale powierzchnia po obróbce jest matowa (biała). Ostatnio dostałem kilka fajnych kształtów które na pewno były obrabiane a jednack ich powierzchnia była krystalicznie przejrzysta - bardzo mi się to podoba !
Ktoś wie jak to zrobić?
Jest jakiś rozpuszczalnik czy polerka ?
Pozdrawiam
Przemek Lachowicz
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
jezeli sie tnie laserem to dostajesz praktycznei lustro, wiec moze tak to wlasnie bylo robione. jesli chodzi o frezowanie to jakos powierzchni jest zdecydowanie lepsza jesli uzyjesz w trakcie chlodziwa, choc na ploterech frezujacych jest to dosc problematyczne, bo zwykle nie maja one instalacji do jego odbioru ani tym bardziej do podawania.
w ostatecznosci mozesz frezowane boki opalic palnikeim, jesli sie one nadtopia to nastepuje zeszklenie i w rezultacie uzusykuej sie bardzo gladka przezroczytsa pwoeirzchnie (zreszta z tych smaoych powodow jest ona taka dobra po cieciu laserem)
w ostatecznosci mozesz frezowane boki opalic palnikeim, jesli sie one nadtopia to nastepuje zeszklenie i w rezultacie uzusykuej sie bardzo gladka przezroczytsa pwoeirzchnie (zreszta z tych smaoych powodow jest ona taka dobra po cieciu laserem)
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
nie wiem czym to zrobili ale wygląda przednio !
- Załączniki
-
- pleksa1.JPG (26.3 KiB) Przejrzano 15588 razy
-
- pleksa2.JPG (22.3 KiB) Przejrzano 15576 razy
-
- plexi001.zip
- (382.76 KiB) Pobrany 562 razy
-
chlorkiem sie nie klei
trza w chlorku rozpuscic pleksi najlepiej w postaci wiórow
należy te wióry wrzucic do chlorku i zamieszać potem pozostawić bez ruchu aż do rozpuszczenia pleksi
nie mieszać tego bo powstana bąble powietrza
gęstośc kleju to juz sam musisz dobrac
im rzadszy tym dłużej wiąże
im gestszy tym szybciej ale trudny do rozprowadzenia
sladu po klejeniu nie ma bo klei sie rodzimym materiałem a chlorek to tylko rozpuszczalnik
powodzenia -nie jest to łatwe ale doświadczenie robi swoje i potem już nic nie widac
trza w chlorku rozpuscic pleksi najlepiej w postaci wiórow
należy te wióry wrzucic do chlorku i zamieszać potem pozostawić bez ruchu aż do rozpuszczenia pleksi
nie mieszać tego bo powstana bąble powietrza
gęstośc kleju to juz sam musisz dobrac
im rzadszy tym dłużej wiąże
im gestszy tym szybciej ale trudny do rozprowadzenia
sladu po klejeniu nie ma bo klei sie rodzimym materiałem a chlorek to tylko rozpuszczalnik
powodzenia -nie jest to łatwe ale doświadczenie robi swoje i potem już nic nie widac
-