obróbka magnesu neodymowego
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
obróbka magnesu neodymowego
Witam.
Obrabiał ktoś z was magnes neodymowy?
Muszę w najbliższy czasie zrobić taką akcję - frezowanie ewentualnie drążenie +szlifowanie płaszczyzny
Jak to się zachowuje podczas i po obróbce?
Obrabiał ktoś z was magnes neodymowy?
Muszę w najbliższy czasie zrobić taką akcję - frezowanie ewentualnie drążenie +szlifowanie płaszczyzny
Jak to się zachowuje podczas i po obróbce?
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Obróbka jest bardzo trudna. Szlifowanie z dużą ilością chłodziwa lub obróbka na elektrodrążarce drutowej. Odmianą magnesów neodymowych są magnesy spajane(dielektromagnesy) i te można obrabiać skrawaniem, ale są słabsze od spiekanych.
Pojawia się jednak inny problem, magnesy neodymowe ulegają rozmagnesowaniu pod wypływem temperatury, w skaranych przypadkach wystarczy 90 stopni. Powtórne magnesowanie wymaga aparatury, takie usługi realizuje np. ITR w wawie.
Pojawia się jednak inny problem, magnesy neodymowe ulegają rozmagnesowaniu pod wypływem temperatury, w skaranych przypadkach wystarczy 90 stopni. Powtórne magnesowanie wymaga aparatury, takie usługi realizuje np. ITR w wawie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Chyba będę musiał użyć zwykłego magnesu, tylko nie wiem czy spełni swoją rolę.
Mam do utrzymania małą kulkę d8 na powierzchni podatnej na wysokie cisnienie i temperaturę
Zwykły może nie utrzymać, a podejście mam tylko jedno.
Mam do utrzymania małą kulkę d8 na powierzchni podatnej na wysokie cisnienie i temperaturę
Zwykły może nie utrzymać, a podejście mam tylko jedno.

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
A takie z "fabryczną" fazą się nie nadadzą?
chociażby pierwsze z brzegu:
http://allegro.pl/magnes-neodymowy-20x7 ... 73801.html
chociażby pierwsze z brzegu:
http://allegro.pl/magnes-neodymowy-20x7 ... 73801.html