obróbka magnesu neodymowego

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

donaks
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: donaks » 07 mar 2014, 17:27

Już kiedyś był podobny temat.
Proponuję zrobić obudowę stalową dla tego magnesu z dogodnym kształtem.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: maz » 07 mar 2014, 18:44

;)
Właśnie po to go muszę obrobić, żeby mi kulka pasowała i aby mi się do tej obudowy zmieścił ;)

Tak jak pisałem wcześniej, muszę go zeszlifować na wymiar ofrezować po zewnątrz i zadrążyć środek.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

donaks
Posty w temacie: 2

Post napisał: donaks » 07 mar 2014, 20:06

Ja miałem na myśli zrobić kształt obudowy w ten sposób,żeby w tą obudowę kulka weszła a magnes wsadzić do środka.Wcale przecież nie musi dotykać kulki,jak będzie nie za gruba ścianka to bardzo mocno kulka się przyklei. No ale niewiadomo ile jest miejsca i co się zmieści.

Awatar użytkownika

Autor tematu
maz
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: maz » 07 mar 2014, 20:23

Problem polega na tym, że jest to element formy wtryskowej, a kulka z magnesem mają być schowane w trzpieniu tylko kilka mm większej średnicy niż kulka. Kulka ma być zalana prawie na całej powierzchni tworzywem, ale na 2 fragmentach ma nie być zalana. Powierzchnia kuli jest zamkiem formy, w to jeszcze wchodzi kolek ok 2mm srednicy i zamyka się na kulce. Miejsca mało na wszystko, a jeszcze musi być ten magnes, aby mi kulka nie zadrżała bo rozwali gniazdo. Megnes musi być idealnie dopasowany do gniazda, żeby nie powstała szczelina bo zaleje tworzywem i pozamiatane.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Waderian
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: Waderian » 10 mar 2014, 09:30

RomanJ4 pisze:Temperatura niszczy właściwości magnetyczne, więc nie wiem jak się przy drutówce zachowa...
temperatura powoduje rozmagnesowanie, ponowne magnesowanie naprawia sprawę. W chinach w fabrykach magnesów do produkcji małoseryjnej stosuje się właśnie wycinanie drutówką, tyle że nie namagnesowanego bloku z NdFeB. Z drugiej strony na jakiej głębokości nagrzeje się materiał podczas cięcia?

Nie znam się na formach wtryskowych, ale coś tam o magnesach wiem. Ile tego potrzebujesz. Mam kontakt w fabryce magnesów w chinach i jak to jest większa ilość to może opłaca się wykonać magnesy na zamówienie. Ewentualnie sugeruje użyć nienamagnesowane, bo z namagnesowanymi obróbka nawet na szlifierce robi się upierdliwa. Wiór klei się do wszystkiego metalowego. Rozmagnesować można samemu np. w piecu, 350 stopni wystarczy.

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wt » 13 mar 2014, 01:38

Materiał z magnesu neodymowego jest podobny do ceramiki. Najlepiej obrabiać diamentowymi frezami, takimi jak do szkła, aby uzyskać ładną powierzchnię. Następnie pokryć powłoką niklową w kąpieli bezprądowej. Po obróbce należy ponownie namagnesować z użyciem odpowiednio silnego elektromagnesu.

Waderian
Posty w temacie: 3

Post napisał: Waderian » 13 mar 2014, 07:11

wt pisze: Po obróbce należy ponownie namagnesować z użyciem odpowiednio silnego elektromagnesu.
nie elektromagnesu a magneśnicy impulsowej, w elektromagnesie to można magnes ferrytowy namagnesować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”