Już kiedyś był podobny temat.
Proponuję zrobić obudowę stalową dla tego magnesu z dogodnym kształtem.
obróbka magnesu neodymowego
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:

Właśnie po to go muszę obrobić, żeby mi kulka pasowała i aby mi się do tej obudowy zmieścił

Tak jak pisałem wcześniej, muszę go zeszlifować na wymiar ofrezować po zewnątrz i zadrążyć środek.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Problem polega na tym, że jest to element formy wtryskowej, a kulka z magnesem mają być schowane w trzpieniu tylko kilka mm większej średnicy niż kulka. Kulka ma być zalana prawie na całej powierzchni tworzywem, ale na 2 fragmentach ma nie być zalana. Powierzchnia kuli jest zamkiem formy, w to jeszcze wchodzi kolek ok 2mm srednicy i zamyka się na kulce. Miejsca mało na wszystko, a jeszcze musi być ten magnes, aby mi kulka nie zadrżała bo rozwali gniazdo. Megnes musi być idealnie dopasowany do gniazda, żeby nie powstała szczelina bo zaleje tworzywem i pozamiatane.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
temperatura powoduje rozmagnesowanie, ponowne magnesowanie naprawia sprawę. W chinach w fabrykach magnesów do produkcji małoseryjnej stosuje się właśnie wycinanie drutówką, tyle że nie namagnesowanego bloku z NdFeB. Z drugiej strony na jakiej głębokości nagrzeje się materiał podczas cięcia?RomanJ4 pisze:Temperatura niszczy właściwości magnetyczne, więc nie wiem jak się przy drutówce zachowa...
Nie znam się na formach wtryskowych, ale coś tam o magnesach wiem. Ile tego potrzebujesz. Mam kontakt w fabryce magnesów w chinach i jak to jest większa ilość to może opłaca się wykonać magnesy na zamówienie. Ewentualnie sugeruje użyć nienamagnesowane, bo z namagnesowanymi obróbka nawet na szlifierce robi się upierdliwa. Wiór klei się do wszystkiego metalowego. Rozmagnesować można samemu np. w piecu, 350 stopni wystarczy.