Obróbka forniru i klejenie drewna z metalem
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Obróbka forniru i klejenie drewna z metalem
witam
zajmuje sie głównie obróbką metali ale ostatnio wpadłem na pomysł żeby obłożyć fornirem drewnianym naturalnym pierscień z miedzi.... no i teraz tu mam problem.. niewiem jak sie obrabia fornie żeby móc go wygiąc (pierscień ma srednice 330mm) i odłożyć nim ten pierscień
no i niemam jak przykleić fornir do metalu żeby połączenie bylo dobre...
zajmuje sie głównie obróbką metali ale ostatnio wpadłem na pomysł żeby obłożyć fornirem drewnianym naturalnym pierscień z miedzi.... no i teraz tu mam problem.. niewiem jak sie obrabia fornie żeby móc go wygiąc (pierscień ma srednice 330mm) i odłożyć nim ten pierscień
no i niemam jak przykleić fornir do metalu żeby połączenie bylo dobre...
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
nie no to tylko epizod... może jak fajnie wyjdzie to pomyśle coś dalej...
fornir wygina sie sam? bo coś słysząlem że trzeba go parą wodną potraktować bo sie lamie jak kartka... może to zależy od drewna... wybrałem fornir 0,6mm zebrano.
poszukam kleju poliuretanowego w taim ukladzie, tylko jak z wygięciem?
fornir wygina sie sam? bo coś słysząlem że trzeba go parą wodną potraktować bo sie lamie jak kartka... może to zależy od drewna... wybrałem fornir 0,6mm zebrano.
poszukam kleju poliuretanowego w taim ukladzie, tylko jak z wygięciem?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Przy fi30 to może popękać. Ale przy 330 mm nie.
Jaki wysoki ten pierścień?
Połączenie końcówek forniru będzie widoczne? Jak tak to łącz pod bardzo dużym kątem. Wtenczas dokładnie zejdą się końce.
Fornir zagruntuj z lewej strony klejem. Nakładając bardzo cienką warstwę. Fornir umocuj taśmą aby się nie zwinął. Czekać do wyschnięcia.
Przed zacięciem końcówek forniru z prawej strony przyklej taśmę pakową (taka szara lub przejrzysta), nie malarska.
Klej schnąc pieni się. I bardzo brudzi ręce. Rękawiczki.
Robert
Jaki wysoki ten pierścień?
Połączenie końcówek forniru będzie widoczne? Jak tak to łącz pod bardzo dużym kątem. Wtenczas dokładnie zejdą się końce.
Fornir zagruntuj z lewej strony klejem. Nakładając bardzo cienką warstwę. Fornir umocuj taśmą aby się nie zwinął. Czekać do wyschnięcia.
Przed zacięciem końcówek forniru z prawej strony przyklej taśmę pakową (taka szara lub przejrzysta), nie malarska.
Klej schnąc pieni się. I bardzo brudzi ręce. Rękawiczki.
Robert
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Tak ma wyschnąć. Zapobiega to przebijaniu kleju podczas właściwego klejenia.Tech4art pisze:najpierw na fornir położyć klej ale on ma wyschnąć, czy jak?
Jak klej zostanie na okleinie to zmyjesz go benzyną ekstrakcyjną lub rozpuszczalnikiem nitro. Ale nim gorzej schodzi.
Możesz też przykleić na klej kontaktowy Moment. Ale nie ma możliwości korekty po zetknięciu ze sobą elementów klejonych.
Robert