Racja. Jakoś zapomniałem już o co pytano na początku i debata zeszła na obróbkę cieplną a nie ulepszanie.ZiG pisze:Ulepszanie cieplne to bardzo konkretna obróbka. Hartowanie i wysokie odpuszcanie. Twardość materiału ulepszonego zawsze jest w granicach trzydziestu-kilku stopni HRC. 55HRC to już nie ulepszanie.CFA pisze: Nie wiadomo w sumie jaka jest obróbka cieplna wymagana na tym rysunku. Inaczej się planuje jak jest ulepszanie na 30HRC a inaczej jak ktoś chce wyciągnąć 55HRC z C45 i jakie są kształty, bo niektóre rzeczy to się w ulepszonym materiale ciężko robi.
Obróbka cieplna pręta ze stali C45
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Tagi:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Uzyskałam informacje, że mam ten wałek poddać obróbce cieplnej przed samym szlifowaniem. W takim razie, moje jeszcze jedno, małe, skromne pytanie. Jeżeli poddam go obróbce cieplnej, hartowanie i odpuszczanie to jaką twardość uzyskam? Od czego to zależy? Pytanie zapewne niskich lotów, ale tak, jestem kompletnym laikiem w tym temacie i z procesem technologicznym męczę się już dość długo.
Także wyrozumiałość mile wskazana
Dodam jeszcze zdjęcie wałka, który mam poddać obróbce.

Także wyrozumiałość mile wskazana

Dodam jeszcze zdjęcie wałka, który mam poddać obróbce.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Hartowanie przeprowadza się żeby zaszła odpowiednia przemiana w stali i wyciąga się wtedy maksymalną twardość jaką da się uzyskać z danego materiału o danym przekroju. Taka stal jest bardzo krucha i powinno się przeprowadzić odpuszczanie. W zależności od tego w jakiej temperaturze będzie ono przeprowadzone to twardość wraz z jej wzrostem będzie spadać. Dla każdej stali są odpowiednie wykresy dla odpuszczania, bo nie jest to zależność liniowa tylko jakaś krzywa. Dla stali C45 500 stopni Celsjusza powinno dać w okolicach 30-32 HRC, ale to sobie sprawdź na wykresie.
http://www.dobre-ksiazki.com.pl/metaloz ... 14501.html
W tej książce znajdziesz wszystko co Ci potrzeba by zrozumieć i zrealizować to zadanie.
http://www.dobre-ksiazki.com.pl/metaloz ... 14501.html
W tej książce znajdziesz wszystko co Ci potrzeba by zrozumieć i zrealizować to zadanie.