Obróbka cieplna pręta ze stali C45

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CFA » 21 sty 2016, 22:04

ZiG pisze:
CFA pisze: Nie wiadomo w sumie jaka jest obróbka cieplna wymagana na tym rysunku. Inaczej się planuje jak jest ulepszanie na 30HRC a inaczej jak ktoś chce wyciągnąć 55HRC z C45 i jakie są kształty, bo niektóre rzeczy to się w ulepszonym materiale ciężko robi.
Ulepszanie cieplne to bardzo konkretna obróbka. Hartowanie i wysokie odpuszcanie. Twardość materiału ulepszonego zawsze jest w granicach trzydziestu-kilku stopni HRC. 55HRC to już nie ulepszanie.
Racja. Jakoś zapomniałem już o co pytano na początku i debata zeszła na obróbkę cieplną a nie ulepszanie.

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: IMPULS3 » 21 sty 2016, 23:25

Bez względu na wszystko to twardosć powinna być dosć ściśle określona. Ulepszenie czy hartowanie i tak niewiele mówi.

Autor tematu
oldżi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: oldżi » 22 sty 2016, 17:40

Uzyskałam informacje, że mam ten wałek poddać obróbce cieplnej przed samym szlifowaniem. W takim razie, moje jeszcze jedno, małe, skromne pytanie. Jeżeli poddam go obróbce cieplnej, hartowanie i odpuszczanie to jaką twardość uzyskam? Od czego to zależy? Pytanie zapewne niskich lotów, ale tak, jestem kompletnym laikiem w tym temacie i z procesem technologicznym męczę się już dość długo.
Także wyrozumiałość mile wskazana ;)
Dodam jeszcze zdjęcie wałka, który mam poddać obróbce.

Obrazek

ZiG
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ZiG » 22 sty 2016, 18:33

Hartowanie przeprowadza się żeby zaszła odpowiednia przemiana w stali i wyciąga się wtedy maksymalną twardość jaką da się uzyskać z danego materiału o danym przekroju. Taka stal jest bardzo krucha i powinno się przeprowadzić odpuszczanie. W zależności od tego w jakiej temperaturze będzie ono przeprowadzone to twardość wraz z jej wzrostem będzie spadać. Dla każdej stali są odpowiednie wykresy dla odpuszczania, bo nie jest to zależność liniowa tylko jakaś krzywa. Dla stali C45 500 stopni Celsjusza powinno dać w okolicach 30-32 HRC, ale to sobie sprawdź na wykresie.

http://www.dobre-ksiazki.com.pl/metaloz ... 14501.html

W tej książce znajdziesz wszystko co Ci potrzeba by zrozumieć i zrealizować to zadanie.

Autor tematu
oldżi
Posty w temacie: 6

Post napisał: oldżi » 22 sty 2016, 19:16

Dziękuje za odpowiedź, na pewno zajrzę do tej książki.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”