obróbka cieplna H40

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
Justeen
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

obróbka cieplna H40

Post napisał: Justeen » 08 mar 2014, 20:44

Witam, mam do wykonanie projekt obróbki cieplnej wałka z stali 40H (41Cr4). Wałek przedstawia rys. w załączniku. Powierzchnie zaznaczone na czerwono mają mieć twardość 55 HRC. Jako studentka drugiego roku MiBM przyznam, że jeśli chodzi o obróbkę cieplną to nie jestem asem, dlatego mam nadzieje, że znajdzie się tu jakaś mądra głowa i poratuje mnie. Mam kilka problemów:

1. Jako półfabrykat chce zastosować odkuwkę. Wiem, że po kuciu na gorąco, stal ta prawdopodobnie ulegnie zahartowaniu. Przed dalszą obróbką będę musiała zastosować jakieś ulepszanie cieplne? Czy jest możliwa toczeniem bezpośrednio po wykonaniu odkuwki?

2. Jeśli się nie mylę, to aby uzyskąć twardość 55 HRC dla tego typu stali (40H) mogę wykonać hartowanie indukcyjne bez potrzeby nawęglania. Mam rację?

3. Czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć jakieś poradniki, materiały na temat konkretnej dla tej stali temp. i czasu hartowania aby uzyskać 55 HRC? Wstępnie założyłam temp. grzania 840 *C i czas 1,5 min z następnym chłodzeniem natryskiem wody.

4. Po hartowaniu indukcyjnym będę musiała wykonać odpuszczanie. Ze względu na konieczność masowej produkcji (10 000 sztk.) chciałabym zastosować piec przelotowy. Umożliwiłoby mi to ciągłość produkcji, ale boje się że taki piec będzie zajmował za dużo miejsca. Macie jakieś pomysły lub inne rozwiązanie?

5. Podobnie jak w przypadku hartowania, nie mogę znaleźć danych odnośnie odpuszczania. Jaka temp i czas? Może ktoś może podać mi przybliżone dane na bazie własnego doświadczenia. Gdybym chciała odpuścić nisko tak wałek, w temp. 200 *C, jaki byłby czas takiego procesu?

Obrazek

Dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2014, 12:01 przez Justeen, łącznie zmieniany 2 razy.

Tagi:

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: peritus » 08 mar 2014, 21:55

Autor tematu
Justeen
Posty w temacie: 2

Post napisał: Justeen » 09 mar 2014, 11:43

Nie jestem zacofana, potrafię korzystać z google ;p Znalazłam te materiały już wcześniej. Pierwszy artykuł to bardzo ogólny przebieg hartowania, poza wykresem pasma hartowności dla stali h40 niewiele tam konkretnych informacji. Drugi artykuł to praca na temat badania własności i struktury zahartowanych powierzchni, gdzie o samym procesie hartowania czy odpuszczania jest tylko niewielka wzmianka. Potrzebuje informacji na temat konkretnych temp. i czasów dla hartowania i odpuszczania.

Według tej informacji:
http://www.dostal.com.pl/stal-do-ulepsz ... lnego.html
twardość stali H40 w stanie ulepszonym to maksymalnie 56 HRC. To mi daje odp. na jedno pytanie. Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na pozostałe pytania i wstępne założenia?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”