obróbka 18G2A
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
obróbka 18G2A
mam pytanie frezikiem guhringa 4 piorowym fi 12 obrabiam stal 18G2A nie wiem do konca do jakiego typu stali go wrzucic czy konstrukcyjnych czy stopowych. Generalnie wydaje mi sie ze jest to stal miekka dalem obrotow 4500 i posuw 1000. glebokosc to co 4mm. Czy to dobre parametry czy jeszcze byscie zwiekszyli posow. Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Parametry ok przy pracy na gotowo, ale frez 4 piórowy może ci się zapchać wiórami przy zgróbnej obróbce przy tak miękkim materiale więc może pomóc intensywne chłodzenie - lepszy by tu był frez 2 piórowy. Generalnie musisz sprawdzić w katalogu producenta do jakiej pracy jest narzędzie. Zdaje się że generalnie w katalogach producenci uzależniają parametry pracy od wytrzymałości i twardości obrabianej stali, a te masz niskie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
dzieki panowie generalnie wrzucilem parametry 4 mm glebokosc tyle ze niejechalem cala szerokoscia freza a ustawilem 40% ale powiem ze nieraz jechal cala szerokoscia freza i dawal rade:P chociaz u mnie w firmie wszyscy sie darli tak glosno bylo:). a posuw czasami podkrecalem do 1100 albo i 1200. ale osobiscie chyba jednak zmniejsze poniewaz faktycznie jest niebezpieczenstwo zapchania sie freza albo wykruszenia od drgan.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jest czym pojechać. W sumie najczęściej narzekania na trwałość narzędzi wynikają właśnieamba pisze:spinner mvc 1100 frezarka 3 osiowa sterowanie fanuc. calkiem fajna maszyna moze nie do mega duzych serii ale napewno stol ma sztywny
z braku sztywnej maszyny. Ale jak się ma kilkanaście kW i zwartą konstrukcję, to można
pracować z parametrami katalogowymi dla narzędzia. (no minus te 20-30%, bo zawsze podkolorowane jest)