Witam, koledzy na wstępie proszę o wyrozumiałość.
Spotkałem z się detalem, który na rysunku miał podany otwór pod gwint M6, głębokość fazki 3,5 mm i podany kąt 90 stopni. Kolega z pracy podpowiedział, że średnica otworu ma wynosić 12 mm.
Moje pytanie dotyczy z jakiego wzoru matematycznego mam skorzystać na przyszłość? np. z obliczenia cosinusa?
Może któryś z kolegów obliczyć jak ma wyjść wymiar 12 mm do lepszego zobrazowania.
Pozdrawiam
Obliczenie średnicy otworu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Obliczenie średnicy otworu
Ostatnio zmieniony 07 maja 2016, 21:59 przez spoleto, łącznie zmieniany 11 razy.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Obliczenie średnicy otworu
O matko! Serio pytasz?spoleto pisze:Spotkałem z się detalem, który na rysunku miał podany otwór pod gwint M6, głębokość fazki 3,5 mm i podany kąt 90 stopni. Kolega z pracy podpowiedział, że średnica otworu ma wynosić 12 mm.
Moje pytanie dotyczy z jakiego wzoru matematycznego mam skorzystać na przyszłość? np. z obliczenia cosinusa?
Może któryś z kolegów obliczyć jak ma wyjść wymiar 12 mm do lepszego zobrazowania.
Egzamin gimnazjalny zaliczony czy może coś więcej?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Obliczenie średnicy otworu
Aby wyjść na wymiar 12 to wzór na dodawanie , a na przyszłość powrót do 2 klasy szkoły podstawowejspoleto pisze:Moje pytanie dotyczy z jakiego wzoru matematycznego mam skorzystać na przyszłość?

Φ otworu pod gwint M6- dobrać z tabeli:
http://www.euro-met.com.pl/zalecane-sre ... m,439.html