obliczenie przekładni pasowej z pasem zębatym
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
obliczenie przekładni pasowej z pasem zębatym
witam, muszę zaprojektować przekładnię pasową z pasem zębatym. I teraz mam problem. Wszędzie gdzie patrze na obliczenia to już niby dana jest liczba zębów i wymiary średnic np tu
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pasy_z ... rmacje.htm
i teraz pytanie : czy liczbę zębów kola małego i duzego obliczam czy po prostu sobie dobieram i jakie wzory ? Chodzi mi konkretnie pasówka z pasem zębatym
z góry dzięki za pomoc
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pasy_z ... rmacje.htm
i teraz pytanie : czy liczbę zębów kola małego i duzego obliczam czy po prostu sobie dobieram i jakie wzory ? Chodzi mi konkretnie pasówka z pasem zębatym
z góry dzięki za pomoc
Tagi:
-
kiedys projektowałem motoreduktor i mialem przekładnię walcową - dobierałem materiał, różne wskaźniki i liczylem liczbę zębów i wymiary kół - z pasówką nie miałem do czynienia i teraz muszę policzyć ją. Jak patrze na obliczenia to nie widze przy pasówce toku obliczeń ilości zębów albo mam złe materiały
-
projektuje urządzenie do przewijania taśmy z jednej szpuli na drugą - jako mechanizm muszę brać przekładnię pasową z pasem zębatym - nie mam żadnych danych oprócz tego że szerokość taśmy 1m - długość sam sobie dobrałem - ok 102m - jadę od podstaw i nie wiem za co sie zabrać ? Patrzę na obliczenia przekładni pasowej w linku co podałem w 1 poscie i widzę że w danych podana jest liczba zębów z1 i z2 - czy to się dobiera czy tak samo oblicza jak liczyłem w przypadku przekładni walcowej ? Muszę policzyć również wytrzymałość
-
- Lider FORUM (min. 2000)
witam ! liczba zębów determinuje przełożenie - oczywiście że tak jak w przekładni walcowej ( zębatej - koła zębate ) . co do wytrzymałości to przy takiej masie a trochę tego będzie na osi to już inna sprawa . z kolei w sprawie trwałości to kierował bym się regułą jak największa szerokość pasa i jak największa liczba zębów ( w rozsądnych granicach oczywiście
) . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares