mam do Was pytanie w jaki sposób racjonalnie skalkulować usługowe cięcie blach wypalarką plazmową cnc. Czy liczyć na podstawie kg wypalonego detalu czy godzinową stawkę czasu pracy maszyny

Najdokładniej będzie zrobić nesting z jednym elementem na całym arkuszu blachy, następnie wagę arkusza podzielić na ilość elementów.zabielek pisze:koszty materiału liczysz tylko z kg wypałki czy doliczasz jeszcze jakiś procent na odpad?
Jak masz problem z magazynowaniem odpadów , to nie przyjmuj takich zleceń.majewa pisze: ↑17 lip 2022, 10:49Hej . Mam pytanie odnośnie kalkulacji ciecia. Jeżeli otrzymujecie zapytanie na wycięcie z blachy np. 3mm 100 detali o wymiarach 1480x1560 to czy uwzględniacie w kalkulacji odpad ? Niecała połówka arkusza jest jednak niepełnowartościowym odpadem. Gdyby to było 5 elementów to ok. , z pięciu połówek arkusza coś da się zrobić , przy okazji kolejnych zleceń wykorzystać , ale nie stać mnie na wykładanie kasy na połowę blachy która potem będzie leżała nie wiadomo jak długo zwłaszcza że to nietypowe 2,5 mm. Jak podchodzicie do takiego tematu ?