projektuję małą, prostą prasę opartą o siłownik ściskający i chciałbym obliczyć czy nic się nie rozpadnie

Mam problem z ceownikiem - kompletnie nie spotkałem się z takim przykładem i nie mogę znaleźć żadnej literatury która mogłaby mi w tym pomóc. Przygotowałem rysunek poglądowy - na czerwono oznaczyłem ramę do której ceowniki mają być docelowo przymocowane (prawdopodobnie będą to spawy), niebieską linią oznaczyłem położenie siłownika.

Jeden ceownik stanowi podstawę do zamocowania siłownika - ten ściska belkę, która jest z kolei połączona dwoma prowadnicami z drugą belką do której jest przymocowany stempel. Ten naciska na matrycę która umocowana jest na drugim z ceowników. Nie pamiętam jak dokładnie nazywa się ten warunek, ale aby zapewnić prowadnicom prawidłowe działanie zastosowałem dwie tuleje (ich długość to 2.5 krotność średnicy prowadnicy) i tutaj zaczynają się przysłowiowe schody - w jaki sposób górny ceownik będzie się wyginał w obecności otworów z tulejami na prowadnicę jak i otworami montażowymi na sam siłownik? W przypadku dolnego ceownika mamy tylko otwory montażowe na stół/matrycę. Tutaj także pytanie o wyboczenie prowadnic - mamy podporę która niejako zmienia swoje położenie podczas ruchu prasy, jak coś takiego ugryźć? Prosiłbym o wskazanie literatury gdzie mógłbym znaleźć odpowiednie wzory, a najlepiej o przykładowy szkic z rozwiązaniem.